Fortfarande lever drömmen om ett kallbadhus

av Ville Löfving

Ett ökat intresse för bastubadets sociala och hälsomässiga effekter kan göra drömmen om ett kallbadhus i Mariefred möjligt, menar Patric Johansson, ordförande i ”Mariefreds kallbadhusförening”.

– Det finns en positiv stämning och vi satsar nu på att få fram medel för att, till att börja med, köpa en Bastuflotte som man kan lägga vid Kölnholmens badbrygga.

Den långsiktiga planen är sedan att också samla in pengar för att bygga ett kallbadhus som ersätter bastuflotten vid Kölnholmen.

– Det har varit svårt med finansieringen och vi tror att bastuflotten kan öka intresset så att vi så småningom kan uppföra ett kallbadhus, säger Patric.

”Mariefreds kallbadhusförening” har sedan starten på 1990-talet jobbat mot samma mål, men finansieringen, ett överklagat bygglov och pandemin har stoppat processen. 2022 hoppas föreningen ska bli en nystart. På informationsmötet 21 juni var alla intresserade välkomna. Förutom Patric Johansson talade styrelsemedlemmarna Hannes Dernehl om finansieringen och läkaren Hans Hägglund om vad man kan vinna hälsomässigt på att bada bastu.

Att bada bastu motsvarar motionsmässigt en rask promenad. Speciellt för äldre som inte kan träna så hårt, kan bastubad vara ett sätt att hålla sig i form.

– Det är stora fördelar för hälsan. Det gäller blodtryck, hjärt- och kärlsjukdomar, immunförsvaret, berättar Hans Hägglund som också skrivit, ”Bastuboken: heta fakta om bastu och hälsa”.

Planerna med bastuflotten som ett första steg sjösattes redan 2018 men de fick ett abrupt stopp i och med pandemin. Nu vill ”Mariefreds kallbadhusförening” komma igång så fort som möjligt med att köpa in bastuflotten.

Hannes Dernehl, som är medlem i föreningen och bastuentusiast, har föreslagit ett sätt som han tror kommer att kunna påskynda processen. Tanken är att man ska kunna gå med som finansiär och sedan få pengarna tillbaka när man får inkomster från Bastuflotten.

– Man kan till exempel ta ut en medlemsavgift och hyra ut den till företag. Det finns ett större och större bastuintresse. Det är svårt att tro att det inte skulle vara lönsamt. Man donerar inte pengarna, man får tillbaka dem.

Första steget är att köpa själva bastuflotten. I nästa steg vill man bygga kallbadhuset. Exakt hur stora kostnaderna för kallbadhuset skulle bli är inte klarlagt ännu. Ritningarna som är gjorda av Erland Montgomery måste nu anpassas för att kallbadhuset ska bli tillgängligt.

Ett första steg är alltså att hitta finansiering till bastuflotten, men kallbadhuset är visionen för framtiden.

Fakta: Kallbadhus

Ett kallbadhus kan vara en mer eller mindre komplicerad byggnad. Syftet är att man ska kunna bada i naturligt vatten i en sjö eller ett hav. I ett större kallbadhus kan det också finnas bassänger med uppvärmt vatten. Kallbadhusen blev populära på 1800-talet. I Hampton Row, nära Bath, finns den äldsta bevarande utomhusbadanläggningen från 1815.

I Sverige byggdes ett stort antal kallbadhus under 1800-talet. I Gustafsberg, Stockholm, Varberg med flera platser. På kurorter, med hälsokällor hade man sedan 1600-talet kunnat få invärtes och utvärtes vattenbehandlingar. Under slutet av 1800-talet blev det också vanligt att man kombinerade kallbaden med hälsofrämjande vattenbehandlingar på olika kurorter.

Fakta: Strömbadet

Ett av Sveriges mest kända kallbadhus var Strömbadet som öppnade 1884. Strömbadet var byggt i nyrenässansstil. Liksom många andra kallbadhus från samma tid var det smyckat med tinnar, torn och kupoler. Strömbadet innehöll ett antal större och mindre bassänger och användes bland annat som utgångspunkt för den populära simtävlingen Strömsimmet. Men med funkisens intåg på 1930-talet ansågs byggnaden föråldrad och intresset för badhusbad avtog också. När vattnet dessutom blev för smutsigt för bad revs Strömbadet 1936.

Läs även:

Lämna ett svar

%d