Game on LAN i Stallarholmen: “Det här är drömmen för kidsen”

av Ville Löfving

Efter två år med pandemi var årets Game On LAN mycket efterlängtat. Under två dagar fick ungdomarna spela hur mycket de ville i princip dygnet runt. Om de så ville sova vid datorn fick de göra det och om de ville äta godis hela dagen så fick de göra det med. Det fanns endast en huvudregel: att ha kul!

Enkelt beskrivet är ett LAN (Local Area Network) ett gäng spelare som träffas i den fysiska verkligheten för att koppla ihop sina datorer och spela tillsammans. Många känner kanske till Dreamhack, som är världens största LAN-event och hålls i Sverige flera gånger om året. Game On LAN i Stallarholmen är ett liknande event men i betydligt mindre skala.

Jonas Karlsson är den stora Esportentusiasten som tillsammans med Drömfabriken och Ung i Strängnäs har anordnat Game On LAN i Stallarholmen i åtta års tid. Jonas menar att gaming, trots det till synes stillasittande spelandet, är en mycket social sport som ofta underskattas på många sätt av omgivningen. Enligt Jonas är LAN:et ett sätt för ungdomarna att träffas och ha kul på tillsammans och det är mycket mer än bara stillasittande spelande. De anordnar lekar, tävlingar och ibland tränar de utomhus för att ungdomarna också ska röra på sig.

– Det här är drömmen för kidsen. Här får de chansen att träffa likasinnade som delar deras intressen. De har jättekul och det blir ett sätt för dem att träffa nya kompisar. Till en början var de flesta föräldrar mycket skeptiska till det här och trodde att ungdomarna bara skulle sitta och spela konstant dygnet runt. Även om det självklart blir mycket spelande så är det, till skillnad från vad många tror, väldigt socialt. Samtidigt som de får tävla mot varandra får de lära sig av varandra.

Emilijan Vuletici är en tidigare professionell gamer som nu utbildar sig till kirurg. Emilijan brukar komma till Game On LAN för att hjälpa ungdomarna i spelteknik och för att utmana dem i tävlingar. Enligt Emiljian finns det många fördelar med gaming som många kanske inte vet om, såsom oerhörd precision, otroligt snabb reaktionsförmåga, förmåga att behålla lugnet i stressfyllda situationer och att vara extremt stadig på handen. Alla dessa egenskaper har gjort att han som kirurg kan hantera stressfyllda situationer med lugn och stilla precision utan att skaka på handen.


Någon som höll med om att gamingen har många fördelar var Stina Jörnemark. Stina går på E-sportgymnasiet i Eskilstuna och var en av de få tjejer som deltog vid eventet. För Stina är gamingen det hon roligaste hon vet och teknik och programmering som hon lär sig i skolan är något som hon vill fortsätta att syssla med när hon blir äldre. Enligt Stina har gamingen många fördelar i att utveckla stresstålighet, tekniska färdigheter och engelska.

– Jag märker att när jag hamnar i stressiga situationer har jag ett lugn som andra inte har. Jag kan behålla fokus på vad som ska göras även om det är stressigt runt omkring. En annan sak som vi har som utvecklas väldigt tidigt är engelska. Vi lär oss att prata och att skriva engelska genom spelen och det är väldigt bra i skolan och sen i arbetslivet.

För även om det ständigt argumenteras mot ungdomars dataanvändande går det inte att förneka att detta är framtiden. Digitaliseringen av det svenska samhället är redan i full fart och precis som ungdomarna sitter åtta timmar framför datorn för att spela, sitter vuxna åtta timmar framför datorn för att jobba. Så enligt Esportentusiasterna Jonas, Emilijan och Stina finns det inget farligt med ett Game On LAN för ungdomar. Snarare tvärtom, det finns en gemenskap att ta vara på.

Läs även:

Lämna ett svar

%d