Visholmsfesten kan bli sommarens höjdpunkt

av Katrin Nilsson

Under en av de sista sommardagarna finns chansen att lyssna på livemusik på Visholmen i Strängnäs. Det är ett gäng unga arrangörer som bjuder in till en unik festival.

– Visholmen är en jättefin plats. Vi fick också artister som vi gillar och som passar väldigt bra där, säger Charlotte Noreen, en av medlemmarna i arrangörsgruppen Ensemble Event som anordnar festivalen.

Fem band kommer att spela under kvällen.

– Festivalens öppningsband blir Periferi och Pseudo från Strängnäs, som spelar hiphop, pop och indierock. Sedan spelar alternativrockbanden Paraply och Elephant Handicap Scandal. Kvällen huvudakt är Den svenska björnstammen.

Ensemble Event har tidigare anordnat konsertkvällar på Multeum. Det har varit ett samarbete med Strängnäs kulturscen och SKUR (Strängnäs ungdomsråd).

– Vi är sex ungdomar som gör evenemang. Sedan länge har vi pratat om att anordna en festival. Vi har haft samarbete med kommunen under snart två år och anordnat konserter. Nu kände vi att det var dags att göra någonting lite större, säger Charlotte.

Den senaste festivalen på Visholmen var för åtta år sedan, men den som anordnas nu har ett helt nytt koncept. Festivalen är först och främst riktad till ungdomar, men människor i alla åldrar är välkomna.

– Vi funderade på att anknyta till den gamla festivalen som fanns för åtta år sedan, men de flesta ungdomar var barn då och kan inte relatera till den. Den här festivalen är först och främst riktad till ungdomar men är även en festival för alla. Vi vill skapa något nytt och roligt.

När Ensemble Event valde band tänkte man på vilka som passade med varandra musikmässigt.

– Det är mycket indierockpopinfluerat. Alla band utom Den svenska björnstammen har vi bokat tidigare och sett hur de drar igång folk och är väldigt duktiga på scen, fortsätter Charlotte.

För att hitta musik som många gillar har man gjort en del research.

– Vi utgår inte direkt från vår personliga musiksmak utan mer från vad ungdomar idag lyssnar på. Vi har pratat med vänner och annat folk i vår ålder generellt och frågat vad de skulle vilja se. Några i vår grupp är rätt punkiga, så de får inte vad de vill ha.

Det är många delar som ska klaffa när man gör ett sådant här stort evenemang.

– Det som är roligast med att arrangera är att se hur alla banden är så engagerade. Det är också kul med marknadsföring. Jag tycker mycket om att affischera och vi har intervjuat folk på stan och lagt upp på Tik Tok. Utmaningen kan vara att försöka få folk att förstå vad det är, vi är inte jättekända arrangörer än. Det är väl att försöka få någon slags förtroende eller bara att folk fattar, att budskapet kommer fram tydligt.

Banden är bokade, fikat är förberett och förhoppningsvis kommer solen att skina.

– Vi får hoppas på att det är soligt. Om det regnar kör vi lika hårt ändå, regn stoppar inte oss. Jag tror nästan att regn kan bli en rolig effekt också, avslutar Charlotte Noreen.

Visholmsfesten

Tid: 27 augusti kl. 17.00

Plats: Visholmen

Entré: Ungdomar 200 kronor

Läs även:

Lämna ett svar

%d