Nya regler ska förbättra framkomlighet, trafiksäkerhet och trygghet på gångbanor

av Ville Löfving

Den 1 september trädde en ny lag kring elsparkcyklar i kraft. Diskussionen om elsparkcyklar har varit aktuell i flera år och med många olyckor i bagaget infördes nyligen skärpta regler kring både elsparkcyklar och dess förare.

När elsparkcykeln kom till Sverige på mitten av 2010-talet var antalet fordon få och olyckor likaså. Enligt statistik från transportstyrelsen inträffade 20 olyckor med personskador per år under 2016–2018, för att i 2021 uppgå till 1 056 olyckor bara de första åtta månaderna. Drygt 40 procent av de omkomna eller skadade har varit mellan 20 och 34 år. De senaste fem åren har tragiskt nog även tre dödsolyckor inträffat där elsparkcyklar varit inblandade.

DU MÅSTE LOGGA IN FÖR ATT LÄSA HELA ARTIKELN

Läs även:

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: