Fängslande föreläsning med Herman Lindqvist

av Ville Löfving

I onsdags bjöd Gustav Vasa-föreningen in till en föreläsning på Thomas Arena om den historiska kung som haft stor inverkan på skapandet av det moderna Sverige. Föredraget hölls av ingen mindre än historieveteranen Herman Lindqvist.

Åsikterna och historierna om Gustav Vasa är många. Vissa ser honom som en tyrann som lade ner och rev klostren i samband med reformationen. Dessutom lade han beslag på många av kyrkans skatter och värdeföremål vilket ledde till att fattiga och sjuka fick det ännu sämre.

– Man kan säga att han var en furste av sin tid, säger Monika Eriksson Bertilsson som är ordförande i Gustav Vasa-föreningen i Strängnäs. Oavsett vad man tycker om Gustav Vasa som kung så förändrades landet under hans tid.

DU MÅSTE LOGGA IN FÖR ATT LÄSA HELA ARTIKELN

Läs även:

Lämna ett svar

%d