Lena A Linderholm stänger butiken – öppnar sitt hem istället

av Malin Rosén
Hemma i Strängnäs har Lena ett stort hus med en ateljé och en stor trädgård
Nästa år stänger Lena A Linderholm ner sin butik i Stallarholmen. I 14 år har hon haft butiken i det Gula industrihuset men nu är hon redo för något nytt. I april siktar hon på att flytta sin hem sin verksamhet hem till det stora huset på Nygatan i Strängnäs.

Lena har blivit en av skandinaviens mest älskade konstnärer med sina färgglada tavlor, textilier och hantverk. I Gula industrihuset har hon både galleri och butik, vilket har varit en lönsam verksamhet fram tills nu. Pandemin slog hårt på småföretagarna och kort därefter kom inflationen. Kulturlivet som precis hade börjat repa sig fick återigen ett hårt bakslag.

– Det är fortfarande igång där ute i Stallarholmen och det är jättevackert men det kommer inge folk. Det var mer energi förut men alla är försiktiga nu. Först kom pandemin sen kom inflationen och det knäckte småföretagarna. Förut höll jag i bussresor och allt möjligt men det går inte längre. Då får man tänka nytt, säger Lena. 

Hemma i Strängnäs har Lena ett stort hus med en ateljé och en stor trädgård, samt vinterträdgård. I april öppnar hon både sitt hem och sin trädgård till de som vill komma och titta eller köpa hennes konst och hantverk. 

– Nu ska jag göra lite här hemma i huset och i trädgården. Jag slipper jaga kunderna, så får kunderna jaga mig istället. Det går åt mycket tid att ta sig till Stallarholmen, jag kan lika gärna jobba hemma och ägna den tiden åt keramiken och att måla istället, säger Lena.  

Fram till flytten kommer Lena att fortsätta att hålla öppet i Stallarholmen en gång i veckan. När hon väl öppnar upp hemma kommer de som vill besöka hennes hem att få föranmäla sig, därefter kommer Lena gladeligen ta emot de som önskar att ta del av hennes konstverk. Utöver konsten och hantverken vill hon också visa upp sin vackra trädgård – där hon odlar allt som inte går att odla, enligt henne själv. 

– Jag sätter allt som inte går, det har jag alltid gjort för att jag måste prova. Det är första gången som jag kommer att göra så att folk kan komma hit, men det känns bra. Egentligen skulle jag ha en butik i Mariefred men det är skönt att få arbeta hemifrån och låta människorna komma till mig istället. Det är ett stort hus med en stor trädgård så man får se vad jag kommer att hitta på, säger Lena. 

Läs även:

Lämna ett svar