Efterlängtad renovering ska öka tillgängligheten

av Jennifer Lundkvist
Björn Sundfeldt är ordförande i föreningen Mötesplats Biohuset Mariefred. Han ser fram emot att huset nu ska bli tillgängligt för alla.

Efter nyår kommer det anrika Biohuset i Mariefred att stängas för en välbehövlig och efterlängtad renovering. I höst hoppas man kunna öppna igen och då vara tillgängligt för alla.

En kort promenad från Mariefreds småbåtshamn ligger en solgul byggnad med en spännande historia. Huset uppfördes redan år 1902 och är en viktig knytpunkt för invånarna, där företagare, föreningar och privatpersoner har samlats under en lång tid. Här finns idag kök och festlokal, mötesrum och en historisk biohall som varit aktiv i över hundra år.
– Vem som helst kan hyra in sig här, säger Björn Sundfeldt, som är ordförande för föreningen Mötesplats Biohuset Mariefred. Syftet med byggnaden är att man ska kunna träffas. Det är ett medborgarhus som är till för invånarna.

“Vem som helst kan hyra in sig här”, säger Björn Sundfeldt.

Under 1900-talet har huset moderniserats vid ett flertal tillfällen, bland annat när elektriciteten installerades år 1917 och vatten och avlopp år 1924. Tio år senare installerades centralvärme och år 1938 sattes den ikoniska bio-skylten upp på den västra fasaden av den nya ägaren Helge Holm.

Här har det hållits biovisningar sedan år 1909 och idag visas filmer varannan torsdagskväll och varannan onsdag på dagtid. När Helge Holm tog över år 1938 visades filmer fredag till söndag varje vecka. Förutom bio varannan vecka anordnas idag konserter och uppträdanden. Mariefredsrevyn och kören Tongriparna är några av de som har uppträtt på Biohusets scen.

Under åren har även andra delar av huset använts flitigt. Flera mariefredsbor vittnar om att skolbespisningen höll till på andra våningen, i det som idag är en stor samlings- och festlokal.

Men trots flera moderniseringar har alltså ingen större renovering ännu ägt rum och därför är beskedet om de nya ombyggnationerna mer än välkomna.
– Det kommer att handikappanpassas, berättar Björn. Vi kommer att installera en hiss vid ingång C och en ramp upp till ingång B. Inne kommer det att bli en handikapptoalett och sidogolvet i biosalen kommer att planas ut på ena sidan.

Biohuset i Mariefred är en av kommunens mötesplatser. Det är en samlingspunkt för stadens invånare där biosalong och kulturscen blandas med möteslokaler för både privatpersoner och föreningar. Genom att handikappanpassa byggnaden kommer man snart att kunna finnas tillgänglig för ännu fler.

År 2014 klubbades det igenom att varje kommundel skulle ha en samlings- och mötesplats. I Strängnäs kommun finns bland annat möteplatser i Gula industrihuset i Stallarholmen, Kulturhuset Multeum i centrala Strängnäs och Folkets hus i Åkers styckebruk.

Strängnäs kommun definierar själva en mötesplats som ”en plats där människor möts och samverkar, och tillsammans bidrar till en social sammanhållning samt kreativitet och utveckling i kommundelen”. I Mötesplats Biohuset Mariefreds stadgar står det att föreningen ska verka för att Biohusets lokaler hyrs ut, att de underhålls och utrustas på ett adekvat sätt samt att initiera olika verksamheter. Förutom det ska lokalerna stimulera till verksamheter för både yngre och äldre, och därför är det viktigt att nu kunna anpassa byggnaden efter allas behov.

Renoveringen av Biohuset kommer inte bara att göra huset tillgängligt för alla. Förutom att handikappanpassa huset kommer man också att vidta flera brandsäkerhetsåtgärder, elinstallationer, ventilationsombyggnation, nya ytskikt i nästan alla lokaler samt installera ett nytt kök. Planen är att bygget ska dra igång i februari och vara klart lagom till hösten. Under den tiden kommer huset att hållas helt stängt.
– Det skulle helt enkelt ta längre tid och kosta mer om det inte stängs helt och hållet, säger Björn. Vi försöker att hitta ersättningslokaler under tiden, men det är inte så lätt.

Föreningen håller tummarna för att kunna välkomna Mariefredsborna till ett modernare och mer tillgängligt Biohus hösten 2023.

Biohusets kulturscen, körsång med Tongriparna. Foto: Arkivbild

Läs även:

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: