”Han var kungen!” – En kändismatch till minne av Börje Salming 

av Malin Rosén
Anders Steiner och hockeyspelaren Melker Karlsson, som precis har tränat ute på isen.

 

Den sjunde januari 2023 hålls den årliga kändismatchen vid Mariefreds IP. Till minne av Börje Salming och för att samla in pengar till Börje Salmings ALS-stiftelse spelar IFK local stars mot Samuelssons friends. Det blir en stjärnspäckad match med bland annat Mikael Samuelsson och veteraner från Djurgården, SSK och NHL. 

Den 24 november förlorade Sverige och resten av världen en av tidernas största hockeyspelare. I sviterna av sin aggressiva ALS-sjukdom dog hockeylegenden Börje Salming, 71 år gammal. För många var han en stor inspiration, som lyckades ta sig från Kiruna till Toronto genom sin oerhörda skicklighet – och med sin goda karaktär tog han sig även in i svenska folkets hjärtan. Oavsett om man är en hockeyentusiast eller inte gick få svenskar oberörda av den tragiska bortgången.
– 
Jag var tio år när han hyllades med stående ovationer efter att ha spelat för Sverige i Toronto, Kanada – och det där sitter kvar. Han kallades för kungen och för mig är han en hjälte på det sättet han spelade. Han gav allt för laget och ville inte synas så mycket, han är en fantastisk förebild och ledare, säger Anders Steiner, arrangören av kändismatchen. 

Anders har varit aktiv i föreningen i snart 15 år, mest inom hockeyn. Idag driver han ett antal projekt åt IFK Mariefred, bland annat lovaktiviteter för barn och ungdomar som de kallar för Sportis. Han är även aktiv i arrangerandet av semesterloppet och IFK-dagen, som hålls under somrarna, men närmast ligger kändismatchen i januari. 

Det blir en stjärnspäckad match med bland annat Mikael Samuelsson.

I 12 år har Anders och Mikael Samuelsson drivit hockeyskola i Åker. Anders menar att kändismatchen är en liten förlängning av det samarbetet och att Mikael vill ge tillbaka till sin moderklubb i hockeyn, alltså IFK Mariefred.
– Förra året hölls Kändismatchen till förmån för Ukraina och då valde vi att samarbeta med Röda korset för att samla in pengar till de som var och är drabbade av kriget. När vi bestämde oss för att skulle spela även i år var det självklart att vi gör det för Börje Salming-stiftelsen, säger Anders.

Den 24 november gick Hockeylegenden Börje Salming bort, endast 71 år gammal.

På förmiddagen kommer IFK Mariefred att arrangera en ALS-marsch där alla går en promenad tillsammans och swishar till Börje Salming-stiftelsen. Huvudsyftet med Salming-stiftelsen är, enligt Anders, att hjälpa de anhöriga, inte att hylla Börje.
Indirekt hyllas Börje genom stiftelsen, men huvudsyftet är att belysa sjukdomen och hjälpa de anhöriga som också drabbas av det här, säger Anders.

På eftermiddagen blir det en match mellan IFK Mariefreds local stars och Samuelssons friends. Förra året var det ett flertal före detta NHL-spelare, Djurgårdsspelare och SSK-spelare med.
– 
Vår vilja och ambition är att vi ska försöka behålla det lokala med lokala kändisar, men min magkänsla säger att vi kommer att kunna spetsa till kändislaget lite mer den här gången. Jag gissar att det är fler som vill vara med och spela när temat är så fint, berättar Anders.

Senare på kvällen blir det bankett och fest på Gripsholms Golfrestaurang. Eftersom IFK Mariefred är arrangören kommer ungdomslagen vara på plats vid matchen för att sälja lotter, tilltugg och ordna puck-kastartävling i periodpausen.
– 
Det blir en hockeyns dag i Börjes anda. Jag tror att det kommer att vara fullsatt nu med tanke på temat och alla som vill vara med och stötta insamlingen Börje Salming-stiftelsen. Det ska bli jätteroligt och jag tror att det kommer att bli lyckat, säger Anders.

Läs även:

Lämna ett svar

%d