”Just som jag trodde jag skulle bli en gammal fårögubbe hittade Camilla Ekebo gård”

av Cattis Hurtig
Camilla och Roger Baakki driver gården tillsammans.

På Ekebo Garden & Living står dörren öppen – bokstavligt och symboliskt – för de som har vägarna förbi. Är Roger och Camilla Baakki hemma öppnar de dörren till butiken, trots att den är tänkt som säsongsbutik med öppettider från vår till höst. Sedan fem och ett halvt år har paret drivit Ekebo gård och för två och ett halvt år sedan öppnade Camilla butiken. Ambitionen är att få liv i gården och att återskapa den eftersatta renoveringen i samklang med dagens möjligheter med medvetna val som gynnar djur och natur.

I butiken finns förutom ullgarner och honung från en liten gård utanför Nykvarn –  som dessutom säljer till Rosendahls trädgårdar på Djurgården i Stockholm – också linneprodukter från ett Södertäljeföretag, mycket danska designers med lågmälda, vitbeigea toner och smidesprodukter. Gården och gårdsbutiken drivs i samma anda och handlar om att återskapa.  – Vi håller oss till material som är snälla och bantar det som är dåligt för miljö, djur och natur.

Camilla och Roger har byggt orangeriet från grunden.

När MT/Måsen besökte Ekebo på första advent hade Sarah Henlöv, Petronella Önbäck och Tim Andersson vägarna förbi och tittade in i gårdsbutiken för inspiration.
– Vi bor i Nykvarn och vet via Instagram att butiken finns och såg att den var öppen för adventsmingel idag. 

På Ekebo finns också ett enastående orangeri och vid den angränsande stranden vid Mälaren står sittbänkar för de som vill beundra utsikten eller bara ta det lugnt för ett ögonblick. I orangeriet kan besökarna få inspiration till bygge, renovering eller inredning.
– Vi ville ha ett brett och rymligt orangeri och har byggt allt från grunden. Stenarna till golvet köpte vi i Stockholm och bar ned för hand under stekhet värme mitt under pridefestivalen. Varje sten väger sex kilo och är från 1910, precis som gårdshuset. 

Vid sidan av orangeriet spatserar och muttrar hönan Rut tillsammans med de andra hönsen i Äggebo och ett stenkast därifrån betar gutefåren vid Ullebo. Roger berättar att de först lånade får för att röja upp marken men sedan fåren åkt tillbaka hem igen köpte de sju egna.
– Vi har fåren som gräsklippare men säljer ullgarnet och jag provar att tova och skapa i materialet, säger Camilla.

På kvällarna framför tv:n är det mer vanligt än ovanligt att Camilla tar fram stickorna för kreativitetens skull. Både Roger och Camilla trivs med ständig rörelse och har svårt att sitta stilla. De har satt upp en tioårsplan för att återställa gården och har nu fem år kvar. I år satsar de på att bygga klart staketet. Camilla driver butiken, arbetar deltid inom mäklarbranschen och Roger driver företag med robotgräsklippare med service, installering och försäljning. Helst vill de endast göra projekt som går att utveckla och skapa miljöer där människor trivs att vara.
– Vi har också en sportbar som vi byggt till oss själva. Där brukar vi hänga och se fotboll som är det gemensamma intresset.  

 

Fotboll var en bidragande orsak till giftermål och familjebildning såhär trettiofem år senare. Paret har hängt ihop sedan de träffades i fotbollslagen vid 18 års ålder. Före flytten till Ekebo gård bodde och levde Camilla och Roger på Fårö.
– Just som jag trodde att jag skulle bli en gammal fårögubbe som satt och filosoferade, hittade Camilla Ekebo gård. När vi kom hit var det förfallet och ett rivningsobjekt, men idag är nya vattenanläggningar, avlopp, el och allt sådant som inte syns utifrån på plats. Det var många spekulanter som gick därifrån vid visning eftersom skicket var undermåligt. 

På ladans tak glänser solceller och fler planeras på bostadshuset. Eftersom man numera kan producera mer el än vad man förbrukar tänker Roger utbilda sig inom solcellsinstallation så att han kan fixa installeringen själv. Innan MT/Måsen tar bilen tillbaka till Mariefred funderas det på hur paret får tiden att gå ihop. Har de fler timmar per dygn än oss andra? Roger skrattar och menar att det har med rastlöshet och kreativitet att göra och Camilla håller med.
– Mötet med människor behöver inte vara så avancerat. Det räcker med en kort utflykt till oss för att ta del av miljön, djur och natur. Vi vill expandera och jobbar för det, men vi vill göra klart först för att ta nästa steg, vad det nu blir. 

Läs även:

Lämna ett svar

%d