
På Åkers Blomsterbruk pysslas och pyntas det de här dagarna i adventstider. Här kan man gå kurs för att lära sig tillverka sin egen adventskrans.
– Det är härlig julstämning när vi har de här kurserna. Vi dricker glögg och äter pepparkakor. Det är jättemysigt, berättar Elisabeth Lind, som driver Åkers Blomsterbruk tillsammans med Matilda Poser.
På kursen får man lära sig att göra en dörrkrans. Elisabeth och Matilda vill att det ska vara en upplevelse som ger en försmak av julen.
– Det är mest för mysets skull. Tidigare när vi har haft kurser har deltagarna fått lära sig att klippa till kvistarna själva och göra allt från scratch.
Den här julen är det ett enklare upplägg, förklarar Elisabeth.
– Nu har vi kört på färdigklippt. Det blir mera lättarbetat och lite mysigare.
Man binder kransen på en stomme av halm. Den kan man ta med sig själv hemifrån eller köpa i butiken. Stommen kan du återanvända från år till år. Bland det svåraste momentet är att binda fast kvistarna på stommen. Att fördela dem så det ser snygg ut är en konst.
– Svårast är väl att lära sig linda rätt och få alla kvistar fint placerade.

Hos Blomsterbruket finns massor av material att botanisera bland när man går kranskursen.
– De får välja vad de vill ha. Vi har gran, tall, ädelgran och kryptomeria.
Själv tycker Elisabeth att det är vackrast med kransar där man blandar olika typer av kvistar.
– Vi brukar föreslå blandkransar, för det är så himla fint. Man kan hänga den på dörren. Eller så kan man lägga det på bordet och sätta i ljushållare. Då har man den som en liggande adventsstake.
Om man vill kan man också ha pynt i kransen. Här kan man välja på kulor, änglar, tomtar, domherrar, snöflingor och mycket annat. Det finns också band i olika färger, där det står till exempel ”god jul”.
Det knepigaste förutom att göra själva bindningen av kransen är att göra en rosett, berättar Elisabeth.
– Folk tycker det är väldigt svårt att göra en fin rosett. Det är lite trixigt att få till det. Man måste ju vrida till på rätt sätt för att få den bra, så att den ska bli fin och jämnstor. Det brukar de flesta vilja ha hjälp med.

Om Elisabeth själv gör en favoritkrans blir det en blandning av grenar och mycket naturmaterial som nötter, apelsinskivor och äppelskivor. De som kommer till Blomsterbruket för att handla vill ofta ha en klassisk krans.
– De flesta som köper kransar i butiken vill ha en enkel blandkrans fint komponerad med rosett på.
Kransen har en lång historia och har burits som huvudbonad ända tillbaka till antiken. Den har ofta symboliserat makt, seger och ära.
Traditionen med adventskransen sägs ha uppkommit när teologen Hinrich Wichern 1839 använde en krans där fyra stora ljus symboliserade söndagarna i advent och ett antal mindre röda ljus var veckodagarna. Inom kyrkan är kransen en symbol för evigt liv.
När man hänger upp en adventskrans tänkte man i alla fall förr att man bjöd in julens ande. Den skulle ge lycka i hemmet och skydda från onda andar. Många tycker att det är oumbärligt att ha en eller flera kransar till jul.
– Det är nog populärt för att det doftar ljuvligt med barren. Vi har också apelsinskivor, kanel och annat. Kransen kan lukta härligt, säger Elisabeth Lind.