”Barn ska inte ha cancer – det passar inte ihop”

av Cattis Hurtig
Klass 5A på Åkerskolan samlar in pengar till Barncancerfonden.

Olivia Stensvad Hallén i klass 5A i Åkerskolan samlar tillsammans med sina klasskamrater Gabriella Kowalska, Blanca Schmidt, Evelina Niskakangas, Casper Karlsson, Tilde Kelja Stjärnström, Natalie Wahlberg och Lin Khadro in pengar till barncancerfonden. 

Ungdomarna spenderade gårdagen med att baka diverse fikabröd till försäljning utanför Ica i Åker. På frågan om vad som avgjorde initiativet svarar Olivia att barn inte ska ha cancer – det passar inte ihop. Ett försök att göra något för de drabbade är att samla in pengar till barncancerfonden. Många i Olivias närhet har dött av cancer men hon känner inget barn som har sjukdomen.
– 
Exakt alla pengar som kommer in går direkt till barncancerfonden. Givare kan se det på bekräftelsen efter att man har swishat till barncancerfondens insamlingsnummer 902 0033. 

Bland chokladbollar, havreflarn, kanelbullar och dajmkakor trängs också muffins med saffransbullar. De går att köpa för några futtiga tior, men beloppet är frivilligt och kan rundas uppåt. Den som inte är sugen på hembakat kan swisha valfri symbolisk summa.   

Olivia Stensvad Hallén samlar tillsammans med sina klasskamrater in pengar.

Ungdomarna pratade om initiativet att baka och samla in pengar med sin lärare Reneé Huss, som inte var sen med att hjälpa till och skriva ut information och underlag för QR-kod och swishnummer. Under veckan som kommer ska ungdomarna få berätta om insamlingen och om barncancer i helklass.
– Vi vill att forskare ska komma på nya mediciner och sådant som behövs för att fler ska bli friska och att fler inte ska behöva drabbas av cancer, säger Lin.
– Jag skulle vilja att alla botas, säger Evelina.

Alla ungdomar är eniga om att insamlingen till barncancerfonden är en bra idé och att varje krona räknas och berättar att alldeles för många dör av cancer, har cancer och att alla drabbas på något sätt. De känner empati för de drabbade och menar att medan de har roligt och leker finns barn på sjukhus som genomgår tuffa behandlingar.
– Barn har längre tid att leva än vuxna har, därför är det viktigt att försöka bota barncancer, säger Olivia.

Dagen efter insamlingen meddelar Olivas mamma Therese MT/Måsen att ungdomarna samlade in 625 kronor till barncancerfonden. 

Läs även:

Lämna ett svar

%d