Konsten kan drabba dig

av Katrin Nilsson
Pia Rystadius bor i byggnaden bredvid galleriet och husen delar gården utanför.

Varför är konst viktigt? Pia Rystadius, som driver POM Gallery tillsammans med Malin Sköld, har under en lång karriär inom konstvärlden haft anledning att fundera på detta.
– Man kan bli drabbad när man ser bra konst. Det ger en känsla och talar till en stor del av det som vi människor är, men som vi kanske inte alltid odlar medvetet. 

Pia menar att konst ger upphov till samtal, vilka kanske aldrig hade skett annars. Som när galleriet hade besök av en barngrupp som tittade på Ellinor Augustinis enorma halsband.
– Det längsta var sju meter. Vi diskuterade med barnen om ett halsband fungerar om pärlorna inte sitter ihop? Det gör det ju inte. På samma sätt som en grupp inte fungerar om man inte håller samman. 

Ett besök på galleriet kan också ge inspiration om hur man ska hänga sin konst hemma.

Just nu har man en samlingsutställning, Art2Go. Här kan man köpa konstverket och få med sig det hem omedelbart. Utställarna är de unga konstnärer som POM Gallery samarbetar med. Alla har tidigare ställt ut på galleriet.
 Vanligtvis brukar vi ha Art2Go på övervåningen. Men nu till jul, under den här utställningen, har vi det i hela galleriet. 

Galleriet fokuserar alltså på unga konstnärer som är i början av sin yrkesbana. På den här samlingsutställningen kan man tydligt se mångfalden i uttryck, material och teman.
 Det är som en gottepåse. Det finns i alla prisklasser. Vi vill visa någonting lustfyllt. 

Pia Rystadius driver POM Gallery tillsammans med Malin Sköld.

Pia bor i byggnaden bredvid galleriet och husen delar gården utanför. Den är inredd för att vara välkomnande med sittplatser, växter och konst. Gallerilokalen är i sig själv vacker med takbjälkar och en luftig trätrappa med patina som leder upp till övervåningen. Här finns fullt av pärlspont, prång och vinklar som gör rummen spännande. När man kommer in möts man av ”Elefantklossen” av Anna Tedestam. Bredvid står ett julinspirerat bord med falukorvsformade adventsljusstakar av Ellinor Augustini. 

Tanken är också att utställningen som sådan kan ge idéer om hur man hänger konst hemma. Här finns en rikedom av olika genrer. Akrylmålningar med tjocka penseldrag samsas med luftiga akvareller och tryck. Här finns även skulpturer och keramik. Ofta kanske man är försiktigare när man hänger hemma och är rädd för att det ska bli överlastat, men Pia vill gärna att besökarna ska få nya idéer om hur man kan exponera sin konst hemma.
– Så kan man jobba hemma också. Man kan bli inspirerad när man kommer hit.

När man kommer in möts man av ”Elefantklossen” av Anna Tedestam.

POM Gallery har samarbeten med unga konstnärer som de både ställer ut och hjälper med kontakter, så de kan sälja sina verk och förbättra sin CV.
 Vi fångar upp och inleder samarbeten. Vi har kontakter i Sverige och i världen. Alla som vi ställer ut nu har haft utställningar hos oss förut. De kommer från konsthögskolor. 

Det är viktigt för POM Gallery att alla som ställer ut har en konstutbildning.
– Vi tycker det ska vara kvalitet, att det ska vara bra konst.

Frågan om vad som är kvalité och bra konst är omdiskuterad. Pia menar att det såklart är en fråga om tycke och smak, men att man inte alltid behöver njuta av konsten för att den ska vara bra.
 Det är skillnad mellan att man tycker att någonting är bra och att man gillar någonting. Man behöver inte tycka om allting som är bra. Men det är viktigt med konst. Det är ett samtida uttryck. Man blir nyfiken. Det är spännande att vara med. 

Läs även:

Lämna ett svar

%d