Mariefredsbor tar saken i egna händer och skickar hjälp till Ukraina

av Katrin Nilsson

När Ulla Troëng såg att det fanns möjlighet att skicka paket gratis till Ukraina samlade hon ihop några vänner. Tillsammans sänder de nu regelbundet nödhjälp till landet.
– Det är viktigt för att det är krig där och de både fryser och svälter. De behöver varma filtar, kläder, mat och allt som vi kan skicka till dem, för att de ska kunna kämpa på.

Snö, kyla och elavbrott i det krigshärjade Ukraina har gjort att behovet av nödhjälp ytterligare ökat. Ulla blir som många andra orolig och ledsen när hon ser nyheterna från Ukraina.
– Jag tänker på det varenda dag, sönderbombade hus och människor som varken har vatten, värme eller el. Det är lätt att föreställa sig hur fasansfullt det måste vara för dem, nu när det blir kallt och vinter.

Sedan Ulla och hennes vänner väl hade nått ut med att de packar och skickar paket så har det varit många som vill vara med och hjälpa.
– Alla känner oro och desperation. Vad kan vi göra för att hjälpa dem i Ukraina? Vi kan skicka pengar, men på det här sättet kan man känna att man sänder iväg någonting som nästan går från hand till hand.

 Tittar man på Postnords sida kan man se vad vilka saker de har mest behov av i Ukraina.
Tittar man på Postnords sida kan man se vad vilka saker de har mest behov av i Ukraina.

Rent praktiskt behöver man åka till ett av Postnords företagscenter för att skicka iväg paketen. Det går inte hos ett vanligt postombud. De får väga max 20 kilo. Paketen skickas sedan via Malmö till Polen vidare in i Ukraina. På lådan ska det stå ”humanitarian aid” och så ska man skriva vad paketet innehåller.

På Postnords hemsida kan man se vad det är som behövs i Ukraina. Det är bland annat mat, sovsäckar och hygienprodukter.
Läget inne i Ukraina är kaotiskt, men den ukrainska posten fortsätter med sina leveranser. Trots att situationen är svår distribuerar posten i Ukraina hjälptransporter inom landet. Här samarbetar man nu alltså med bland annat Postnord som levererar nödhjälp till uppsamlingsplatsen i Polen. Så kartongerna som packas i Mariefred kommer att nå de hjälpbehövande förhållandevis snabbt.

Gruppen som träffas hos Ulla kör regelbundet iväg paketen till Strängnäs.
– Vi är fyra stycken som hjälps åt med de här lådorna. På torsdag ska vi träffas igen och se vad som har kommit in sedan sist. Vi har redan nästan 10 lådor som vi packade i helgen.

Verksamheten är ganska skrymmande kan man se Ullas kök och vardagsrum där det står travar med fulla och halvfulla kartonger.
Verksamheten är ganska skrymmande kan man se Ullas kök och vardagsrum där det står travar med fulla och halvfulla kartonger.

 

Verksamheten är ganska skrymmande kan man se Ullas kök och vardagsrum, där det står travar med fulla och halvfulla kartonger. För Ulla och hennes vänner blir det många resor till Strängnäs med paket.
– Man får inte in hur många lådor som helst i bilen för det är ju stora flyttlådor.

De försöker få tag på de saker som de har mest behov av i Ukraina.
– Om man tittar på Postnords sida kan man se vad de efterfrågar.

Ulla och hennes vänner har samlat ihop och skickat filtar, sovsäckar, kuddar, varma kläder, mat och hygienprodukter och barnmat.
– Förra veckan skickade vi några lådor med hund- och kattmat. Många har husdjur som de har svårt att få tag på foder till.

Det kan också vara sådana saker som campingutrustning, tändstickor och ljus. Ulla tejpar vant igen ännu en låda med varma kläder och noterar att både packatejpen och lådorna börjar sina. Hon får hela tiden in så mycket saker som människor vill skicka.
– Alla har säkert en önskan att hjälpa till , så tror jag att många känner det. Man börjar tänka på att man faktiskt har en extra filt där hemma, som man inte använder, eller ett par varma kängor som bara har blivit stående. Då kommer folk med det.

Läs även:

1 kommentar

Unknown or Deleted Useraku mieskonen 16 februari, 2023 - 13:15

hei hur kan jag hjälpa till ?

Svar

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: