Strängnäs resecentrum fyller fem år

av Katrin Nilsson
Resecentrum är en viktig plats i Strängnäs som många passerar varje dag.

Strängnäs resecentrum, som invigdes 2017, var en efterlängtad byggnad som också var tänkt att bli en trevlig plats att vänta på tåg och buss. Men det blev med tiden problem med stök och bus som gjorde att många undvek platsen. 

Sedan 2017 är Resecentrum en viktig plats i Strängnäs som många passerar varje dag för att åka vidare med buss eller tåg. Men diskussionerna har stundtals gått heta eftersom det varit stökigt och tidvis pågått knarkhandel och skadegörelse. I en undersökning som gjordes av kommunen 2020 kände sig 29 procent av de som var på Resecentrum otrygga. Dessutom svarade 40 % att de undvek platsen vid vissa tider. De var bland annat rädda för att bli utsatta för brott.

Strängnäs resecentrum invigdes 2017.

 

För att komma åt problemen bjöd man in ett antal aktörer för att i samverkan göra en plan för att förbättra miljön på Resecentrum. Det var bland annat väktarbolag, socialkontoret samt teknik- och servicekontoret. Efter en analys kom man fram till att man skulle vidta vissa åtgärder och gjorde en handlingsplan. Bland annat gjorde man området kring Resecentrum ljusare genom att beskära träden och såg till att det fanns fler poliser som höll kontakten med ungdomar på plats. Dessutom ökade man antalet aktiviteter och arrangemang för att skapa en mer levande miljö. Efter dessa åtgärder har det varit lugnare, men det är inte fortfarande inte helt problemfritt. Nyligen stod till exempel en rulltrappa stilla på grund av skadegörelse. 

Läs även:

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: