Ny bok ger en historisk bild av Strängnästrakten

av Jennifer Lundkvist
I Djäknehallen höll Gustav Vasa-föreningen en releasefest för sin nya bok om Strängnästrakten. Föreningen hoppas att den ska locka alla som bor i trakten, speciellt om man är intresserad av historia.

Lagom till att julhandeln drog igång släppte Gustav Vasa-föreningen en ny bok om traktens historiska vingslag. Med en lättsam ton får läsaren veta mer om Strängnästrakten och samhället innan och efter Gustav Vasas tid.

Den nya boken ”Strängnästrakten – före och efter Gustav Vasa” släpptes lagom till julhandeln och ges ut av Gustav Vasa-föreningen i Strängnäs. Boken beskriver traktens historia med nedslag i såväl Strängnäs, Mariefred och Åkers styckebruk som andra intressanta platser i kommunen.

På ett lättillgängligt sätt tar boken upp intressanta händelser, personer och platser med hjälp av illustrationer, fotografier och texter som sträcker sig tillbaka ända till forntiden.
– Vi tycker att det har saknats en bok om Strängnäs fantastiska historia och de olika platser, personer och händelser som satt sin prägel på kommunen, säger Monika Eriksson Bertilsson som är ordförande i Gustav Vasa-föreningen. Det här är en bok både för invånare och besökare.

Ordförande Monika Eriksson Bertilsson hälsade alla välkomna och berättade lite bakgrund om boken innan hon lämnade över ordet till flera av de som bidragit med material.

Gustav Vasa-föreningen bildades i Strängnäs år 2018. Föreningen arrangerar regelbundet föreläsningar, studiecirklar och utställningar om historiska händelser under Vasatiden men också om Strängnäs historia i sig.
– För oss är bildningsaspekten mycket viktig för att försöka förstå hur historiens olika händelser och personer påverkar historiens förlopp.

Före Gustav Vasas tid var Strängnäs en viktig plats ur nationell synpunkt då många riksråd kom från trakten och riksföreståndarens kansli sköttes av biskopar i staden under delar av medeltiden. Gustav Vasa flyttade sedan administrationen till Stockholm.

Monika berättar att Gustav Vasa var den som skapade nationen Sverige efter århundraden av strider mellan olika adelsätter. Han bidrog till att vi lämnade unionen med Danmark och Norge, han skapade ett arvrike och byggde upp vårt försvar både till lands och till sjöss.

Men han ökade också skatterna för att bygga upp sin monarki. Han lade ner och rev kloster vilket gjorde att fattiga och sjuka fick det sämre eftersom det varit klostren som tagit hand om dem.
– Oavsett vad man tycker om Gustav Vasa som kung så förändrades landet under hans tid och Gustav Vasa är ett bra varumärke för kommunen, säger Monika. Vi har inte för avsikt att försköna eller förklena utan det viktigaste är att beskriva historien så nära sanningen som möjligt.

Den nya boken handlar inte specifikt om bara Gustav Vasa, men han finns naturligtvis med. Inspirationen till att skriva en bok kom i samband med en utställning som gjordes om Strängnäs historia för några år sedan. Efter utställningen satt de med så mycket material och kunskap att de bestämde sig för att skriva en bok.

Besökarna bjöds på glögg och hemmagjorda snittar.

Idag är man stolt över att kunna visa upp resultatet.
– Det har tagit två år av ideellt arbete, berättar Monika.

Jan-Erik Ander är en av de som bidragit med bland annat illustrationer och layout i boken. Han flyttade till Strängnäs för bara några år sedan och har lärt sig massor om staden sedan dess.
– Jag rekommenderar alla som vill lära känna en stad att skriva en bok, säger Jan-Erik skämtsamt.

En annan som bidragit till boken är David Damell. Han är arkeolog i botten och har skrivit om tidiga bebyggelser och den första befolkningen.
– Jag har inte hunnit kolla igenom hela boken ännu, men det finns nog massor som folk inte känner till, berättar David.

Just nu förbereder sig föreningen för en utställning på Multeum som har premiär den 21 januari, där elever inom illustration och kommunikation vid Mälardalens Universitet har spelat en stor roll.
– Vi har och har haft ett nära samarbete med MDU som skapat olika illustrationer av Gustav Vasas liv som kommer att vara huvudingrediensen i utställningen, säger Monika.

Boken om Strängnästrakten finns i bokhandeln samt hos föreningen.

Läs även:

Lämna ett svar