Kalenderkatterna ger tillskott i katthemskassan

av Katrin Nilsson
Nalle blev adopterad efter att ha varit på katthemmet i ett år.

Just nu kan du köpa en kalender för att stödja katthemmet i Strängnäs. I den kan du se katterna som varit på hemmet under året, berättar Christina Holmberg, katthemsansvarig.
– Det är viktigt att ha ett katthem för att de hemlösa katterna ska kunna tas hand om. Vi vet ofta inte vad de har för historia, men det kan vara att folk tröttnar på dem och släpper ut dem. Det är svårt att veta. Katterna kan ju inte berätta.

En av de katter som varit längst tid på katthemmet är Nalle. Han var mycket skygg och det tog ett år innan han blev adopterad, men idag har han ett eget hem där han lever som en kung.

  Han blir så bortskämd. De skickar bilder på honom hela tiden. Det är jätteroligt att se. Det är frivilligt att ha kontakt efter att man adopterat, men det är roligt för oss på hemmet att se hur katten utvecklas. Att det går framåt. 

Christina Holmberg. Foto: Privat

Nalle är också med i kattkalendern 2023. Christina gläder sig åt att se katterna som åkt därifrån och fått egna fina hem. 

– Från att ha varit en jätteskygg katt som man knappt kunde röra, har han blivit världens keligaste. Nalle kan ligga på rygg och bli klappad på magen. Då har det gått långt. Det är inte alla katter som man kan klappa på magen. 

Katterna kommer till hemmet på olika sätt. Det kan vara att någon upptäcker en katt som stryker omkring i området där man bor. Sen kan det finnas katter ute på landet som lägger ungar i ett förråd eller en vedbod. 

– Det kan vara katter som smiter in i huset och vill ha mat. Många är väldigt sociala. 

Om någon har sett en skygg katt som man tror är hemlös och far illa kan Katthemmet fånga in den i kattfällor som de har. Katter som är väldigt rädda för människor behöver mer tid och omvårdnad för att bli sociala. 

– Är de riktigt skygga skickar vi dem vidare till Södertälje eller till Stockholm. De är duktiga på skygga katter. Vi har inga anställda utan vi är 25 volontärer så det är olika människor varje gång. Då blir det svårt att socialisera skygga katter. Det är lättare ifall det är någon anställd så att det är samma personer hela tiden. 

Om det finns speciella omständigheter kan katthemmet ta hand om en katt som inte är hemlös. 

– Vi kan ta emot en katt ifall det finns till exempel allergi i familjen, men då kräver vi ett läkarintyg. Vi kan inte säga ja till allt, men när det verkligen är kris, då ställer vi upp. 

Katthemmet i Strängnäs tar hand om hemlösa katter.

En annan anledning till att katter hamnar på hemmet är att deras husse eller matte gått bort. 

– Om katten inte har någon som tar hand om den så tar vi givetvis emot den. 

Om du vill adoptera en katt måste du komma på besök och göra en intresseanmälan. På det sättet kan man se att det funkar mellan personen och katten i fråga. 

– Efter det gör katthemsgruppen en bedömning ifall det här hemmet passar för just den här katten. Vi vill ju att det ska stämma från båda hållen. 

Det är olika för olika katter vilka krav som ställs på hemmet. 

– Det finns katter som behöver ha möjlighet att gå ut. Vissa katter passar inte att vara innekatter.

Frasse har bott hemma hos Christina för att kurera en virusinfektion i ögonen. Nu är han tillbaka på katthemmet. Foto: Privat

Några saker är självklara som att man måste näta in balkongen ifall man har katt. 

– Det är för att inte riskera att katten ska ramla ner. 

Det kan vara ett känslosamt arbete att vara volontär på katthemmet. Man fäster sig vid katterna. Christina har två egna katter. Ibland tar hon hem en jourkatt.

– Vissa katter är väldigt svårt att skiljas från. Jag har en nu som jag lämnade i dag, Frasse. Det är en katt som jag har haft hemma hos mig på grund av att han fick något virus i ögonen. Frasse har bott hos mig i 14 dagar och det är världens goaste katt. Det var svårt att lämna honom till katthemmet idag. Det kan jag lova. 

 

Kattkalendern 

Finns till försäljning i Strängnäs på:
Hemtex, Allboden, Arken Zoo, Djuraffären på Storgatan och Katthemmet

Beställer gör du enklast genom att swisha till 123 231 5653. Lämna din adress i meddelandefältet. Eller Pg: 174819-3, lämna namn och adress. 

Pris: 100kr
Det går även att få den hemskickad mot porto och kostar då 152:-/st 

Vid frågor, maila strangnas@djurskyddet.se

Läs även:

Lämna ett svar