Skönlitteratur, tomtar och ponnys på Strängnäs julmarknad

av Katrin Nilsson
Agneta Thente och Pia Trollestad säljer hantverk.

Som vanligt i Strängnäs hade litteraturen sin givna plats och författaren Bengt Lundblad visade sin imponerande samling deckare på julmarknaden. De flesta utspelar sig i Eskilstuna men inte oväntat var det ”Domkyrkans duvor” som tar plats i Strängnäs som väckte mest intresse denna marknadsdag.
– Det har gått jättebra att sälja här. Speciellt ”Domkyrkans duvor” är folk nyfikna på. Människor tycker att det är roligt att den handlar om Strängnäs.


I ”Domkyrkans duvor” kommer huvudpersonen Henry Widman till domkyrkan för ett enklare skrivuppdrag men istället blir han involverad i en rad mystiska händelser. Allt det här utspelar sig alltså i Strängnäs.
Bengt berättar att försäljningen fick ett uppsving när det också i verkligheten hände skumma saker i domkyrkan vid regaliestölden 2018. Bengt har skrivit tio böcker och nu funderar han på nya uppslag.
– Jag har en idé om en roman som kanske kommer att utspela sig på 50-talet.

Bengt Lundblads serie med deckare är populär på julmarknaden.

Många hade hittat till Strängnäs den här marknadsdagen för att beundra och kanske införskaffa tomtar, granriskransar, mat och allehanda julsaker på Gyllenhjelmstorget. Knallarna hade dukat upp ett överflöd av varor som glögg, ljus, änglar, lyktor, trähantverk och många andra spännande saker.

Två av knallarna, Agneta Thente och Pia Trollestad, stod i ett stånd mitt på marknaden. Här fanns handsydda tomtar och mycket annat.
– Vi säljer vårt eget och andras hantverk. Det är roligt att vara här tillsammans, säger Agneta som själv bor i Strängnäs.
För de minsta fanns möjligheten att åka häst och vagn – något som var mycket populärt. Där kunde ett par små barn i taget åka med en snäll lurvig ponny.

Systrarna Carina Eriksson och Sofie Axelzon är båda författare.

Bland det stora utbudet fanns också innovationer. Pontus Karlsson som startat UF-företag med några klasskamrater sålde magneter. Magneterna är till för de som har sopsortering. Varje magnet har en bild av en påse med olika färg. När någon av soppåsarna börjar ta slut hemma, kan man istället för att hänga ut en påse i brevlådan, sätta dit en stilren magnet i rätt färg. Vips får man en ny rulle påsar av brevbäraren.
– Jag har sålt bra. Folk tycker att det är en smart idé. Det är ett UF-företag så det är en uppgift vi gör i skolan, berättar Pontus.

På marknaden fanns också fler författare. Systrarna Sofie Axelzon och Carina Eriksson var på plats och sålde sina böcker. Carina är i färd med att skriva en serie barnböcker om Maja som bor i biskopsgården i Strängnäs under slutet av 1800-talet. En av böckerna ”Maja i Biskopsgården: Silvertjuven på Göta kanal” har redan kommit ut och Carina jobbar nu vidare med att skriva och illustrera resten av serien.

Många hade hittat till Strängnäs den här marknadsdagen för att beundra och kanske införskaffa tomtar, granriskransar, mat och allehanda julsaker på Gyllenhjelmstorget.

Sofie Axelzon har skrivit den omtyckta romanen ”Bokbussen kommer vid midnatt” och uppföljaren ”Bokfestivalen i Djupa skogen”. ”Bokbussen kommer vid midnatt” handlar om människor i byn Sidhäll som slåss för att få behålla sitt bibliotek. Nu är hon också på gång med en ny bok som utspelar sig i Strängnäs.

Pontus Karlsson och hans klasskamrater har hittat på en ny smart uppfinning.

Läs även:

Lämna ett svar