Präst Elise kommer att bli saknad

Barbros betraktelser

av Barbro Holmberg
Avtackning i Mariefreds kyrka. Elise, Monica och Arne i bild.

Elise Bertilsson, som hon hette då, har erkänt att hon en gång i tiden var den mest diskussionslystna och mest ifrågasättande deltagaren i sin konfirmandgrupp. Elva år senare prästvigdes hon. Elise tillbringade sedan sin första tid som pastorsadjunkt i Södertälje och fullgjorde den tjänstgöringen hos oss i Mariefreds församling, under våren 2013. Samtidigt som den varvades med hennes första barnledighet. 

Under Elises nio år i församlingen har hon kommit och gått. Ytterligare två barn har kommit till världen och dessutom hann familjen bo en tid i Boston i USA, då Elises man Linde Lindkvist, docent i Mänskliga Rättigheter, var inbjuden gästforskare vid Harvard Kennedy School. Under den tiden studerade Elise feministteologi vid Harvard Divinity School. Dessutom har Elise arbetat som Biskop Johan Dalmans ”högra hand”, då hon tjänstgjorde som hans adjunkt. Hon var då biskopen behjälplig med planering av resor, besök, gudstjänster och mässor.

Elise Lindkvists sista predikan i Mariefreds kyrka.

Under de senaste åren har Elise varit komminister i Mariefreds församling, där hon har utfört sedvanliga prästsysslor, såsom dop, begravningar, gudstjänster och mässor. Elise brinner särskilt för församlingens ungdomar och hon har varit en mycket omtyckt och uppskattad konfirmationspräst. Snart går familjen Lindkvists, som alla medlemmar av familjen nu heter, flyttlass till Lund i Skåne, där Linde har fått en tjänst på det nyinrättade ”Institutet för Mänskliga Rättigheter”. Elises nya roll hos Strängnäs Stift blir som tillförordnad stiftsadjunkt med inriktning på rekrytering och den sysslan kommer att skötas på distans. Om någon funderar på att studera till präst, är det förmodligen Elise vederbörande först kommer att träffa och samtala med.

Elise ledde sin sista mässa och avskedspredikade i Mariefreds kyrka under söndagsförmiddagen, där hon tackades av kyrkorådets ordförande Monica Johansson och ordförande i kyrkofullmäktige Arne Stade, som överlämnade blommor och gåva. Flera duktiga och modiga ungdomar förgyllde mässan med solosång och fiolspel.

Personalgruppen bjuder på sång.

Efter mässan bjöd husmor Anna på gröt, smörgås och kaffe i församlingshemmet. Stora salen var välfylld, talen avlöste varandra och gåvor överlämnades. Personalgruppen bjöd på specialskriven sång, som gick hem. Det gick inte att ta miste på vilket stort intryck Elise har gjort och vilken betydelse hon har haft hos de församlade. Elises man Linde var en av talarna och han tackade församlingen för hur välkomna hela familjen Lindkvist har fått känna sig hos oss. Linde berättade också – med glimten i ögat – att som gift med en präst får man finna sig i ”att alltid ge sig”.

Linde Lindkvist ”Ge dig alltid!”
Elise njuter av underhållningen och talen.

Vi är många som har uppskattat Elises värme, känslighet, omsorger och positiva personlighet och hon blir svår att ersätta.

Läs även:

Lämna ett svar