500-årsresan börjar med Tidernas vinterfest i Stallarholmen

av Mariefreds tidning/Måsen
Bilden föreställer karaktärerna Gustav Vasa och Retstickan vid Östabadet i Stallarholmen samt en del av hela gänget. Foto: Jenny Harrysson/Strängnäs kommun

Den 7 januari startar 500-årsresan med ”Tidernas vinterfest” i Stallarholmen. Arrangörerna hälsar alla välkomna till en tidsresa som startar 1523 och som tar dig hela vägen in i framtiden.

Klockan 15, när vintermörkret börjar lägga sig och sagornas värld gör sig påmind, möter Gustav Vasa och hans magiska vän Retstickan upp vid Östabadets vatten i Stallarholmen. Gustav Vasa och Retstickan guidar dig på en äventyrsvandring där du bland annat får möta människor från förr, en eldartist, kvinnor som kämpar för sin rösträtt, magiska dansare och barn som kräver skolundervisning. Det blir en unik upplevelse för alla åldrar som bjuder in till musik, ljusinstallationer, eldar och värmande soppa.

Arrangörerna i Stallarholmens nätverk anlitade Stefan Seidel från Drömfabriken som projektledare och producent.

 – Vi bjuder in till en fest som värmer både hjärta och hjärna. Det blir en tidsresa som börjar i ett brötigt 1500-tal och som slutar med barns tankar kring hur vi kan bygga en vänligare och mer kärleksfull värld. Vi hoppas det här ska bli en unik upplevelse för alla åldrar, säger Stefan Seidel, projektledare och producent i ett pressmeddelande från Strängnäs kommun.

 Stallarholmen, Mariefred och Åkers styckebruk har fått i uppdrag att vara med och arrangera lokala stopp på resan under året.

– Stallarholmen har samlat sina lokala krafter och satt ihop Tidernas vinterfest som en magisk start på hela året. Det kommer att bli minnesvärt för alla Stallarholmsbor samtidigt som många andra får möjlighet att upptäcka den här fina platsen som har mycket att erbjuda. Vi ses på Östabadet den 7 januari, säger Johanna Nyberg, kommunens projektledare för hela 500-årsresan.

Under året arrangeras fyra större stopp på resan i Stallarholmen, Strängnäs, Mariefred och Åkers styckebruk. Först ut är Stallarholmen som arrangerar startfesten under namnet ”Tidernas vinterfest” den 7 januari. Strängnäs, som är huvudorten, arrangerar en stadsfest mellan den 3 och 6 juni tillsammans med flera lokala aktörer. Mariefred rundar av sommaren i augusti och Åkers styckebruk avslutar hela året med ett program på årets sista dag.

Alla kommundelarna väljer själva i vilken form de vill tolka året och de fyra teman som är beslutade – makt, demokrati, mänskliga rättigheter och folkhälsa.

Hela året lyfter kommunen olika perspektiv som demokrati, makt, mänskliga rättigheter och folkhälsa under namnet ”500-årsresan – genom dåtid, nutid och framtid”.

 Mer information hittar du på kommunens webbplats: strangnas.se/500

Läs även:

Lämna ett svar