Hjälporganisationer ordnar julklappar till intagnas barn

av Katrin Nilsson
Louise Dieck och Monika Lindström står vid Mariefredsanstalten redo att överlämna julklapparna. Foto: Privat

Lagom till jul besökte två hjälporganisationer fängelset i Mariefred för att leverera så kallade ”Prison Packs” som är julklappar de intagna kan skicka till sina barn. 
– Det gick jättebra. Vi togs emot av kriminalvårdare och barnombud. De var så glada över att vi kom dit, berättar Monika Lindström från Röda korset. 

Den som avtjänar ett straff på anstalt har ofta inga pengar och saknar därför möjlighet att köpa julklappar till sina barn. Detta svåra problem hade Monika från Röda korset och Louise Dieck från RRT (Rapid Relief Team) uppmärksammat. Därför bestämde de sig förra året för att försöka hjälpa internerna och deras barn. Så skapades idén om att till jul skänka ett antal paket till människor som sitter i fängelse eller är häktade, julklappar som de kan skicka till sina barn. 

En anledning till att Louise från RRT och Röda Korsets Monika kom på idén till det här samarbetet är att båda organisationerna har sin verksamhet i Ljungby, förklarar Monika.  

– Vi har även andra små projekt tillsammans men det här är det största. Det är unikt.

Nu var man alltså häromdagen och levererade julklapparna till Mariefredsanstalten.

– Som vanligt blir vi alltid mottagna med glädje. Förra året, första gången vi gjorde den här insatsen, åkte vi till Mariefred för att det var på vägen till Stockholm. I år hade anstalten tagit kontakt med oss själva.

Efter att ett fängelse fått klartecken att de kan erbjuda internerna julklappar får de ett provpaket. Det paketet kan de visa internerna som har barn så de kan bestämma ifall det här är något som de är intresserade av. 

I varje paket finns bland annat juleskum, en chokladtomte och en kookaburra som är ett gosedjur. Kookaburran är också RRT:s maskot. Dessutom finns ett julkort där den intagna kan skriva hälsningen till sina barn. Sedan är det bara för personalen att posta det förfrankerade paketet. 

Monika tänker att nyheten om deras hjälpinsats har spritt sig över Sverige för nu har de väldigt många som hör av sig från olika delar av landet. 

– Vi har fått jättemånga förfrågningar, men våra resurser är begränsade. Vi är framför allt i södra Sverige. 

Louise och Monika har ingen kontakt med de intagna direkt men de får rapporter från de som jobbar på fängelset. 

– De som får de här paketen brukar säga till personalen att det här är en fantastisk idé. Ofta har de inga pengar. 

De skäms för att de inte kan ge sina barn någon julklapp, berättar Monika.

– Att de får den här möjligheten på fängelset gör också att kriminalvårdarna får bättre kontakt med dem intagna. Annars kan det ofta vara svårt. Men det här är något positivt som de kan erbjuda de intagna, att de får möjlighet att ge de här julklapparna till sina barn. 

På Mariefredsanstalten var det 40 personer som gärna ville ha en present att ge till sina barn. I hela Sverige delas det ut cirka 200 stycken. 

– Det är väldigt viktigt att skapa en länk mellan barn och föräldrar, att hjälpa dem att ha en bra relation. Nu får barnet som har en förälder i fängelse en julklapp från sin mamma eller pappa. Det gör helt säkert stor skillnad. 

Läs även:

Lämna ett svar