Doris blev Åkers Lussekatt

av Katrin Nilsson
Doris blev Åkers lussekatt. Foto: Privat

 

För sjätte året i rad har årets Lussekatt på Facebooksidan ”Vad händer i Åker” utsetts. Vinnaren blev den snart sju månader gamla katten Doris. Matte Linda Wirström är nöjd och glad. 

– Det känns bra. Jag tänker att det var för att hon är liten, som hon vann. Hon är inte så gammal och så är hon jättesöt. 

Doris bor med sin familj på Vallonvägen. Favoritsysselsättningar är att busa och sno tofsar berättar Linda.  Sedan har hon en hundkompis också. 

– Doris gillar att leka med hunden, Luna.  De är bästa vänner och trivs bra tillsammans. De jagar varandra fram och tillbaka här. Sen ligger de och kelar och gosar. 

Linda tycker att det är kul att de finns en lussekattstävling i Åker.

– Det var roligt att vara med och tävla med Doris. 

Maria Baumert Pettersson som sköter sidan ”Vad händer i Åker” kom på idén med lussekatten i samband med att hon startade gruppen. 

– Det var jul och jag tänkte att det vore ett roligt inslag som skulle engagera människor och det har det sannerligen gjort. I år är det 75 katter som är anmälda. 

För sjätte året i rad har årets Lussekatt på Facebooksidan ”Vad händer i Åker” utsetts. Vinnaren blev den snart sju månader gamla katten Doris. Matte Linda Wirström är nöjd och glad.

 

 

Förutom en lussekatt koras från och med i år också en julhund. Den tävlingen avgörs på julafton.

– Det var bara lussekatten först, men sen började folk lägga in bilder på sina hundar. De efterlyste en tävling för dem också. Då tänkte jag, att hundarna måste också få vara med.

Lussekattstävlingen har varit populär alla år den har funnits.

– Det var någon gång jag var sen med tävlingen. Då vet jag att folk började fråga efter den och undrade ifall det skulle bli någon lussekattstävling. Så märkte jag att den är uppskattad.

Maria Baumert kom på idén att utse Åkers lussekatt. Foto: Helena Wildros

För att nominera sin katt lägger man upp ett inlägg, med ett foto på ”Vad händer i Åker”. Mångfalden är stor med svarta, vita, svartvita, randiga och melerade katter som är långhåriga och korthåriga. 

Många har tagit stämningsfulla julfoton av sin katt. Katten flankeras ibland av bilder på vackra granskogar, ljus, julgranskulor och allehanda pynt. Andra katter är på språng ute i naturen eller ligger och vilar hemma i soffan.

– Jag tyckte att fotona var lite mer stylade i år. Det var mycket jultema på katterna. 

Maria tänker att tävlingar som den här är bra för Åker.

– Det är en rolig, enande liten tävling, en byatävling som ökar sammanhållningen på orten.

Ingrid Anderssons snälla katt Nova, 15 år.

Själv har Maria två hundar, men hon har inte nominerat dem till ”julhund”.

– Jag tycker inte jag kunde ställa upp här med hundarna för att det blir jäv.

Alla katter som är med är jättefina men om Maria skulle välja ut en, är det katten Herbert. 

– Jag gillar alla men han skulle kunna vara min favorit.

Härnäst är det alltså Åkers julhund som ska utses för första gången. 

– Detta är stort.  Det kommer avgöras på julafton. Just i Åker finns jättemånga hundar. Jag tänker att det här blir en jätterolig tradition som kommer att leva vidare. 

Läs även:

Lämna ett svar