Planerna på finländsk lärarutbildning i Strängnäs skrotas

av Katrin Nilsson
Det blir ingen finsk lärarutbildning i Strängnäs.

Åbo akademi har beslutat att de inte kommer starta klasslärarutbildning i Strängnäs. 

Det var för två år sedan som Åbo Akademi i samarbete med Bildningsakademin i Strängnäs förklarade att de ville etablera en klasslärarutbildning efter finländsk modell. Att man nu överger planen har bland annat att göra med att eleverna förmodligen inte skulle ha möjlighet att få svenska studiemedel. 

Det blir alltså ingen klasslärarutbildning av finländsk modell men Bildningsakademin (BAS) fortsätter erbjuda utbildningar och föreläsningar till personalen på kommunens skolor. 

BAS är ett samarbete mellan Strängnäs kommun och FRISK (Friskolorna i Strängnäs) där man arbetar med att underlätta och främja samarbetet mellan de olika skolorna i kommunen. Genom BAS har de ett kunskapsutbyte. Här ges tillfälle att diskutera idéer både med lärarkollegor på den egna skolan och de som undervisar på andra läroanstalter. Dessutom erbjuds lärarna alltså möjlighet till fortbildning. 

Tanken är att skolorna ska öka sin kvalité. Med BAS är ambitionen att man ska kunna förbättra både undervisningen och resultaten.

Läs även:

Lämna ett svar