Drömfabriken sjöng in julen

av Malin Rosén
Konserten hölls i Gula industrihuset och alla var välkomna.

I lördags var det 10-årsjubileum för Drömfabrikens julevent “Vi sjunger in julen”. Konserten med allsångsinslag gavs konserten i Gula industrihuset i Stallarholmen, och i år var den extra lång. Det blev en salig blandning av både barnkör och seniorkör tillsammans med lokala gästartister. Likt tidigare år hade låtarna ett stort spann mellan gamla och nya, kända som okända.

För 10 år sedan, hösten 2012, bestämde sig Lotta Bergil för att arrangera en julkonsert. Det var av delvis personliga skäl och då räknade hon inte med att det skulle bli ett återkommande evengemang för ett decennium framöver. Lyckat och uppskattat blev det och nu står hon här för tionde året i rad. I år med Stallarholmens församling som återigen är samarbetspartner.

– Jag är lite stolt över att ha startat evenemanget och att vi har hållit igång det sedan 2012. Jag älskar julmusiken och ser fram emot det här varje höst. Det är så fint att man blandar unga och gamla och sjunger tillsammans. Jag tycker att det är särskilt roligt att stoppa in låtar som inte spelas på radio, som till exempel “Får tomten komma upp och hälsa på” med Bo Kaspers Orkester, säger Lotta. 

Kapellmästare och musiklärare Lotta Bergil hade längtat hela hösten efter att få genomföra julkonserten.

Lotta var konsertens pianist och tillsammans spelade hon med Stefan Seidel på bas, Oliver Ljungquist på trummor och Bengt Sjöberg på gitarr. Hon sjöng också men fokuset låg inte på henne utan på kvällens gästartister. Eftersom alla gästartister kom från Stallarholmen blev det en extra lokalt anknuten julkonsert.

– Vi har hyrt in artister från annat håll tidigare men i år ville vi hålla oss till artister från Stallarholmen. Det blev dessutom roligare och angelägnare för oss när alla har en lokal anknytning. De flesta bor här så det var verkligen en lokal tillställning, men den tilltalade även de som inte kommer härifrån, säger Lotta. 

I vanliga fall arbetar Lotta deltid som körledare i Svenska kyrkan och deltid som musiklärare i Strängnäs särskola. Musiken är en stor del av hennes liv och det fortsätter att vara det hon brinner för trots att hon arbetar med det varje dag. Särskilt roligt är det med föreställningar. 

– Att göra föreställningar är alltid meningsfullt enligt mig. När jag lyssnar på musik som är inspelad blir jag genast yrkesmässig och lyssnar analytiskt på tonarter och tempon men med livemusik blir jag alltid berörd av oavsett om jag spelar själv och eller lyssnar på någon annan. Det är fantastiskt – livemusik är en egen dimension av livet, säger Lotta. 

Årets julkonsert spelades två gånger under lördagen. Den första konserten startade klockan 16.00 och den andra klockan 19.00. Det blev nästan helt slutsålt till den första konserten och helt slutsålt till den senare konserten, men med lite vaselin och skohorn lyckades de få in några fler även till den senare. 

Läs även:

Lämna ett svar