Ingela Korsell prisas för sitt författarskap och för att väcka barns läsintresse

av Malin Rosén
De flesta känner igen henne som författare till PAX-serien, som hon skrev tillsammans med författaren Åsa Larsson, och som illustrerades av Henrik Jonsson.

För några dagar sedan stod det klart vilka som kommer att tilldelas Strängnäs kommuns kulturstipendiater 2022. Mariefredsbon och författaren Ingela Korsell är en av de nominerade som kommer att tilldelas 10 000 kronor. Dels för hennes framgångsrika författarskap, dels för hennes omfattande arbete med att väcka barns läsintresse –  och för att ha gjort Mariefred till ett populärt utflyktsmål.

Ingela växte upp i Uppsala men flyttade med sin familj till Strängnäs när hon var 14 år. Efter studier i Uppsala flyttade hon Mariefred 1998 med man och barn. 2006 släppte hon sin första bok “Svarta handsken” och sedan dess har hon fått 21 titlar publicerade och arbetar nu med nummer 22. Alla hennes böcker riktar sig främst till barn i mellanåldern och har ett genomgående tema av väsenologi och folktro. Hon har skrivit både faktaböcker och ett flertal skönlitterära böcker, men de flesta förknippar henne dock med PAX-böckerna. 

– Jag har alltid dragits till spännande historier med övernaturliga inslag, det har blivit en röd tråd hos mig med folktro och väsen. Det finns med i PAX-serien, där varje bok är uppkallad efter ett väsen. Jag har gett ut tre faktaböcker om väsen i bokserien Väsenologi, en om gamla nordiska väsen och en om moderna väsen. Även om jag inte tror på dem själv är jag otroligt fascinerad av historien om dem och vilken funktion de har i samhället, säger Ingela. 

Ingela Korsell är stolt och glad över att bli tilldelad årets kulturstipendium. Foto: Thron Ullberg

2014 fick Ingela nationellt erkännande med boken “Nidstången”, som hon skrev tillsammans med författaren Åsa Larsson. Boken var den första av tio delar i den populära “PAX”-serien, som utspelar sig i Mariefred och handlar om väsen, spänning och äventyr. Bokserien har blivit hyllad bland både barn och vuxna, och har kallats en modern klassiker för ha väckt ett så stort läsintresse bland unga.  

I nomineringen till kulturstipendiet ingick även motiveringen att PAX-serien har haft ett positivt inflytande vad det gäller ungas läsintresse samt att den har satt Mariefred på den litterära kartan. Böckerna tillsammans med den populära ljudvandringen som går genom Mariefred har också haft stor betydelse för staden som litterärt utflyktsmål. Med ljudvandringen får deltagarna interagera med PAX-serien i ljudboksformat och i somras var det cirka 15-20 000 som gick deltog i den.

Ingela blev väldigt glad över att kommunen valde att uppmärksamma barnlitteratur bland de slutgiltiga kulturstipendiaterna. Hon menar att det annars finns ett bristande intresse bland allmänheten och framförallt media i att lyfta barnlitteraturen och dess betydelse.

– Det känns alldeles underbart och fantastiskt att bli uppmärksammad av sin egen hemkommun. Det var en fin blandning mellan olika estetiska uttryck bland de nominerade och det var extra kul att barnkultur och barnlitteratur lyftes. Barnlitteratur nämns knappt i media utan får mest uppmärksamhet för att lästrenden går ner. Barnlitteraturen recenseras knappt, men den måste få synas och ta plats i media. Läsförståelsen har en avgörande betydelse för vårt samhälle och vår framtid, säger Ingela.

Hon skriver nu på bokserien “Mutanterna” tillsammans med serietecknaren Daniel Thollin. Foto: Ylva Sundgren
Hon är även skrivit en faktaserie om väsenologi.

 

 

Allt hänger ihop med läsförståelse. Det börjar och slutar med den när det gäller samhällsutvecklingen och därför driver den också Ingela framåt även utanför hennes författarskap. Med sin gedigna kunskap om barns läsförståelse sitter Ingela till exempel med i regeringens utsedda läsråd. Det är ett rådgivande organ under kulturrådet som ser till hur barn ska läsa mer på ett strukturellt plan.

– Vi har jobbat ett år nu och sammanställer en forskningsrapport om hur läsläget ser ut och vad som behöver göras. Jag jobbar hårt för att alla ska ha tillgång till skolbibliotek. Det ser otroligt olika ut i landet idag och det finns jättemycket forskning på att biblioteken ökar läsintresset.

Samtidigt som Ingela arbetar i läsrådet håller hon på att skriva tredje boken i sin nya bokserie “Mutanterna” tillsammans med serietecknaren Daniel Thollin. Boken är en hybrid mellan kapitelbok och serieroman, vilket är ett nytt grepp för Ingela. Senare i vår kommer hon att göra författarbesök bland kommunens alla årskurs fyror, där hon kommer att prata om väsenologi och mutanterna. 

Läs även:

Lämna ett svar