“Larm vi minns” – podden som ger en unik inblick i livet som brandman

av Malin Rosén
Det är sällan man får ta del av vad brandmännen faktiskt gör. Tillsammans med Trausti Brege och Daniel Brander får vi höra vad som faktiskt händer under utryckningar.

Den 28 november släppte brandmännen Trausti Brege och Daniel Brander sin första gemensamma podd “Larm vi minns”. Båda har arbetat som brandmän i stort sett hela sina yrkesverksamma liv och under årens lopp har de samlat på sig en hel del gripande och dramatiska händelser. I podden får lyssnaren en unik inblick i två brandmäns skildringar av olika larm de har varit om, samt deras egna upplevelser och reflektioner kring det som hände.

Trausti och Daniel är båda brandmän inom Södertörns brandförsvarsförbund. Trausti bor i Mariefred med sin familj och Daniel med sin familj i Järna. De har jobbat med varandra länge och efter att ha bollat idéer om att starta en podd kom det fram till att det saknas en om brandmän. Slutligen blev det en podd om larmen de minns och hur det är att vara brandman. Podden inleds i berättarform där en av dem berättar om larmet och sedan övergår det i ett samtal mellan Daniel och Trausti.

Larmen kan handla om allt från stora händelser som många har hört om på nyheterna till små händelser, men som på något sätt har blivit minnesvärda för Trausti och Daniel. Länge har det funnits en uppfattning om att dramatiska och tragiska händelser lämnar brandmännen i stort sett oberörda då det ingår i arbetet. I “Larm vi minns” öppnar Trausti och Daniel upp om känslor kring situationer som uppstått och även det stora efterarbetet som sker. 

– I det andra avsnittet berättar vi om hur vi får avlastning. Förr fick brandkåren inte någon hjälp med att bearbeta det som hade hänt. Man fick en klapp på axeln och sedan åkte man hem, även om det kunde ha varit att någon hade hoppat framför tåget eller drunknat. Man skulle klara det. Nu har vi ett stort skyddsnät och en strukturerad form av hjälp med att bearbeta när något allvarligt har hänt, säger Daniel.

Både Trausti och Daniel upplever att det är relativt få som vet vad räddningstjänsten faktiskt gör och vad de åker på för larm. Det finns självklart fortfarande relevans i ordet brandman, då de fortfarande släcker bränder – men räddningstjänsten gör mycket mer än så. 

– Under mina år har det breddats jättemycket. Vi åker på sjukvårdslarm, på hot om suicid och allt däremellan. Det finns avtalade larm som till exempel sanering av tåg efter en hoppning. Det är egentligen inte räddningstjänstens arbete, men någon måste göra det och då man gjort ett avtal så att det är vi som gör det, säger Trausti.

Det har levt kvar mycket mystik runt brandmansyrket och det är väldigt sällan de själva får tillfälle att prata om det i privatlivet. Det kan vara känsliga ämnen och det är inte alltid det passar att dra upp någon historia på någon fest eller liknande.

– Det gör också att folk inte får höra de här grejerna, men vi gör inte det här för att vi vill prata om några blodiga larm utan det är för att vi vill dela med oss av vad vi faktiskt får vara med om på jobbet, säger Trausti. 

Trausti och Daniel hoppas att podden ska tilltala även de som inte är brandmän. Hittills har de fått väldigt positiv respons från flera håll och deras kollegor har varit särskilt glada och stöttande. Även deltidsbrandmän har hyllat podden och många är tacksamma över att Daniel och Trausti delar med sig av det som de har varit med om.

– Många är glada över att vi pratar om vårt arbete på det här sättet för att det hjälper dem att hantera vissa saker, och det är egentligen den bästa responsen vi kan få, säger Daniel. 

Läs även:

Lämna ett svar