Strängnäs kommun vräker en redan utsatt kvinna

av Malin Rosén
I Strängnäs kommun ökar hemlösheten och utsatta vräks från sina bostäder.

MT/Måsen har tidigare rapporterat om hemlösheten i Strängnäs kommun. Under fredagen den 16 december vräkte kommunen en mycket utsatt kvinna genom att Kronofogden verkställde avhysningen. Enligt uppgifter från den ideella föreningen Equal ska kvinnan ha “erbjudits” en annan lägenhet i Strängnäs av kommunen men fått avslag på lägenhetens hyreskostnad och flyttkostnader. 

Hemlösheten har funnits länge i Strängnäs kommun men i en tidigare intervju med MT/Måsen berättade Bodil Mellberg, ordförande i socialnämnden, att den sociala utsattheten har ökat under de senaste åren. Kommunens kartläggning visar att den har tredubblats. Bodil berättade då för tidningen att den sociala utsattheten finns i alla delar av kommunen samt att alla människor har rätt till en bostad. Hon menade också att alla personer som identifierats som hemlösa är kända för kommunen och att det pågår insatser för att hjälpa dem.

Föreningen Equal kontaktade den utsatta kvinnan som nu vräks från sin bostad. Under en längre tid har hon hon blivit nekad försörjningsstöd och detta har gjort att hon nu vräks från sin bostad. I samband med vräkningen meddelade kommunen att kvinnan kunde få tillgång till en annan lägenhet i Strängnäs. Detta var dock på ett tidsbegränsat kontrakt utan besittningsrätt fram till november 2023. När hon sedan ansökte om försörjningsstöd till den nya hyran fick hon avslag.

För att hon skulle få försörjningsstöd krävde kommunen underlag i form av tidigare hyresavtal och hyresavier. Kvinnan har dock aldrig fått tillgång till hyresavtalet eller avierna då kommen har behållit dem för att de ska prövas i hyresnämnden. Eftersom kvinnan aldrig har fått en kopia har hon inget att visa upp. Därmed fick hon avslag på sin ansökan av försörjningsstöd till den nya lägenheten.

I den tidigare intervjun med Bodil Mellgren berättade hon att socialnämnden och socialkontoret länge har flaggat för den ökade bostadsbristen i Strängnäs kommun. För att få tillgång till bostäder har socialkontoret ett nära samarbete med Strängnäs Fastighets AB och enligt Bodil sker det en nära samverkan för att förhindra vräkning. Enligt den utsatta kvinnan har kommunen arbetat i motsatt riktning och trots att de besitter kvinnans uppgifter och underlag har de låtit vräkningen ske.

Kvinnan, som har valt att vara anonym, kommenterar saken till föreningen Equal.

– Det är helt absurt. Kommunen har allt underlag men kräver ändå mig på detta trots att de aldrig gett mig hyresavtalet. Det är samma problem jag haft under ett års tid då kommunen vägrat ge mig hyresavier till lägenheten jag nu vräks från, och då har jag fått avslag på försörjningsstöd pga att jag inte lämnat in underlag. Kommunen har räknat ut hur de ska bli av med mig och flera andra som de gjort hemlösa, säger den utsatta kvinnan.

 

Läs även:

Lämna ett svar