Bygg upp Nykvarns gamla stationshus föreslår Staffan

av Katrin Nilsson
Nykvarns järnvägsstation 1920 till 1929. Foto: Privat

En byggnad som är saknad av många är Nykvarns gamla stationshus som revs i samband med att man byggde Svealandsbanan. Nu har Staffan Dahlgren föreslagit att man bygger upp det på nytt. 

– Jag tyckte bara att det skulle vara trevligt. Varför inte bygga någonting i gammal stil som Nykvarn inte har så mycket av?  

Idén att skicka in ett medborgarförslag fick Staffan efter att ha gått in på en Facebookgrupp och sett historiska foton från Nykvarn. 

– Där såg man fotografier av hur järnvägsstationen såg ut innan Svealandsbanan byggdes. Då tänkte jag att det skulle vara trevligt ifall det fanns pengar att bygga något liknande igen.

Järnvägen mellan Södertälje och Eskilstuna invigdes 1895. Då stod också Nykvarns stationshus klart. Mellan 1940 och 1970 inrymde det också Nykvarns postkontor. 

Staffan Dahlgren. Foto: Privat

I början av 1990-talet ansågs banan föråldrad. Dessutom gick den inte förbi Strängnäs. Trafiken på gamla Eskilstunabanan lades ner 1994 och Svealandsbanan stod klar 1997. I samband med bygget av den nya järnvägen revs, av någon anledning, också den gamla stationen.

– Eftersom den nya järnvägen just i Nykvarn ligger ungefär på samma ställe som den gamla skulle också stationshuset kunna byggas där det låg innan det revs. Det skiljer bara några meter. 

Anledningarna till Staffan tänker att det skulle vara bra att bygga upp det gamla stationshuset är, förutom att det skulle bli en fin byggnad vid järnvägen, också rent praktisk. 

– Jag tänker att för dem som pendlar med tåget, varav jag är en, behövs det en plats att värma sig. Idag fick jag stå en timme på perrongen och vänta eftersom det var inställda tåg. Det blir rätt kallt. 

Hela området vid stationen skulle också förbättras ifall man hade ett stationshus tycker Staffan.

– Man få en liten miljö där man kan skydda sig från väder och vind i väntan på tåget. 

Nykvarns station som den ser ut idag.

Det faktum att Nykvarn idag har så lite gammal bebyggelse kvar är också en anledning till att det skulle vara angeläget att bygga upp stationshuset på nytt.

– Det skulle vara trevligt med lite mer blandad bebyggelse. Nykvarns centrum är ju väldigt modernt. Det vore fint med något som påminde om hur Nykvarn såg ut förr i tiden. 

Kommunen har nu tagit emot förslaget. Dessutom har de meddelat att de fått in de 50 röster som gör det möjligt för dem att politiskt besluta ifall man ska genomföra det. 

Staffan är glad över att människor verkar gilla förslaget. Det fick redan första dagen de 50 rösterna som krävdes.  

– Jag har fått positiva reaktioner och förslaget har postats i lite olika Facebookgrupper. Folk verkar tycka att det är en bra idé. 

Att man har möjlighet att skicka medborgarförslag till kommunen tycker Staffan fyller en viktig funktion, även ifall det kan dröja innan kommunen tar upp dem. 

– Det är ett enkelt sätt att ge människor medborgarinflytande. Jag tycker att det är jättebra. Jag har skickat in flera stycken. Det är väl det att det kan vara väldigt långa ledtider. Det kan dröja upp till ett år innan man får höra någonting. 

Nykvarns järnvägsstation 1950. Foto: Privat

Staffan har bott 20 år i kommunen men har aldrig varit aktiv politiskt. 

– Jag har ingen politisk koppling på något sätt, utan jag är bara en helt vanlig kommuninvånare. Jag tycker bara att det här är ett kul sätt att kunna påverka hur Nykvarn ska se ut.

Tanken med förslaget är att man ska bygga ett stationshus som är så likt som möjligt det ursprungliga.

– Det är klart att i en kommun finns det begränsat med pengar. Man måste hushålla med dem. Det blir vad ekonomin tillåter, men det vore roligt att efterlikna det gamla stationshuset så mycket som möjligt. 

Staffan tänker att det finns en hel del kommuninvånare som kommer ihåg hur det såg ut. 

– Det är trots allt inte så länge sedan Svealandsbanan invigdes i slutet på nittiotalet. Själv flyttade jag till Nykvarn tjugohundra och då fanns den nuvarande järnvägen.

Nu hoppas han alltså att förslaget ska falla i god jord hos kommunen. 

– Vi satt och pratade om stationshuset några stycken och jag tyckte att det var en kul grej att och se ifall man kunde få gehör för det här. Sen tog det bara en dag och så var förslaget uppe i de 50 röster som behövs.

Läs även:

Lämna ett svar