Muralmålning på Multeums baksida till 500-årsresan

av Katrin Nilsson
Gustav Vasa valdes till kung i Strängnäs 1523.

I samband med 500-årsresan vill kommunen skapa en konstnärlig utsmyckning på baksidan av Multeum. Konstverket ska målas på väggen som vetter mot Visholmen. 

Väggen har ibland tidigare varit utsatt för skadegörelse och klotter. Genom att på detta sätt skapa ett konstverk där hoppas kommunen ge människor en upplevelse och förbättra miljön på platsen. Muralmålningen är tänkt att vara belyst vilket också bidra till tryggheten i kommunen. 

Muralmålningens tema kommer att vara 500-årsresan som är samlingsnamnet för allt det som genomförs med anledning av att Gustav Vasa valdes till kung i Strängnäs 1523.

Multeum. Foto: Arkivbild/Serafia Olausson

Under hela 2023 kommer man genomföra evenemang i kommunen. Dessutom skapas som här, konst i anslutning till projektet. Kommunen kommer under året sätta fokus på makt, demokrati, mänskliga rättigheter och folkhälsa. 

Gustav Vasas tid som regent och allt som skedde då präglar fortfarande vårt land i stor utsträckning. Det är både bra och dåliga saker. Därför såg kommunen detta som ett tillfälle att inte bara blicka tillbaka utan också fundera över framtiden och vad vi gör av den. 

500-årsresan startar 7 januari, i Stallarholmen. Sedan pågår hela tiden saker, men några hållpunkter är firandet i Strängnäs sjätte juni med bland annat Hemmavasan och besök av kungen. I Mariefred blir det flera evenemang och också en speciell dag 12 augusti. Resan avslutas i Åker på nyårsafton. 

Muralmålningen på Multeums vägg kommer att finansieras genom Anna och Axel Wåhlins fond som är öronmärkt till att köpa och skapa konst i Strängnäs. Konsten är tänkt att komma alla till del genom att vara placerad i parker eller på andra offentliga platser. 

Läs även:

Lämna ett svar