En tidsresa genom migrationens historia

av Malin Rosén
I sju år har Murat bott med sin familj i Strängnäs.

I december debuterade arkeologen och strängnäsbon Murat Nagis med “En fantastisk tidsresa med räven och Lidya”. Barnboken handlar om flickan Lidya som åker på en unik resa genom mänsklighetens migrationshistoria. Med berättelsen vill Murat göra vetenskap och historia roligt för barn, samt skapa empati för människor på flykt.

I sju år har Murat bott med sin familj i Strängnäs. Både han och hans fru Evin är arkeologer från Turkiet, men de träffades först när Evin studerade i Stockholm. Murat besökte universitet som forskare och efter det flyttade de tillbaka till Turkiet där Murat hade en egen forskningstidskrift. När de fick barn gick dock tankarna tillbaka till Sverige och kort därefter flyttade de hit igen. 

Väl i Sverige spenderade Murat mycket tid med att läsa böcker för sina barn. När Murat började berätta arkeologiska historier för barnen insåg han att han borde skriva en barnbok om arkeologi och vetenskap för barn. Genom att binda samman dagens händelser med människans historia visar han hur migration är en naturlig del av mänskligheten. 

– Jag har valt specifika händelser av migration och valt att berätta dem på ett roligt sätt. Människor har flytt och migrerat genom hela mänsklighetens historia och den här berättelsen skildrar det på ett fantasifullt och spännande sätt, säger Murat.

Boken handlar om flickan Lidya och den röda räven som åker på en tidsresa. Resan börjar för 80 000 år sedan när Homo Sapiens i Afrika utvandrade till andra delar av världen på grund av klimatförändringar. Därefter fortsätter berättelsen genom historiska händelser som visar hur migration alltid är ett resultat av något annat. Genom hela historien har orsaker som krig, klimatförändringar, missväxt och olika missförhållanden fått människor att flytta på sig. 

Klimatet är största hotet för människan och enligt Murat kommer det att skapa stora migrationsproblem i framtiden. Ett problem som alltid har funnits men som kommer att bli större. 

– Jag försöker berätta för barnen att vi är en del av jorden och naturen. Vi kan inte komma bort härifrån utan händer något med klimatet eller blir det krig då måste vi migrera. När man pratar migration blir det lätt väldigt politiserat, men jag vill inte in i politiken utan jag vill se det ur människans perspektiv där naturvetenskap och historia är det centrala, säger Murat.

Boken är översatt av hans fru Evin och illustrerad av Gizem Güvendag. Den kommer att bli en del av en bokserie och i vår släpps del två som väntas handla om mänsklighetens gemensamma historia. Med sina 25 år som arkeolog har han mycket kunskap att dela med sig av och enligt Murat finns det tusentals arkeologiska ämnen att skriva om. Förhoppningen är att hans böcker så småningom ska kunna användas som läroböcker där verkliga händelser i världen beskrivs på ett roligt sätt som barnen kan ta till sig av. 

Läs även:

Lämna ett svar