Räven hamnade i Nykvarns kalender

av Katrin Nilsson
Räv bakom Taxinge slott. Bilden är med i Nykvarnskalendern. Foto: Oscar Knutsson

Det var en slump att Oscar Knutsson lyckades fotografera en rödräv när han letade motiv till Nykvarns kalender.
– Räven var otroligt fin. Han upptäckte mig, men som tur var hann jag se honom först och ta ett kort.


På fotot i kalendern ser man hur räven precis fått ögonkontakt med Oscar och sekunden efter sprang hen iväg.
– Jag försökte följa efter den sen. Men det var kört.

Det var bakom Taxinge slott som dramatiken utspelade sig. Oscar var ute på en av sina många utflykter när han jobbade med Nykvarns kalender.
– Om jag är ute i flera timmar är ju sannolikheten för att jag ska stöta på ett djur väldigt stor. Jag hörde att det prasslade. Först trodde jag att det var ett rådjur, men sen när jag kom fram var det en räv.

Nipfjället-Städjan. Foto: Oscar Knutsson

Under året som Oscar jobbade med Nykvarns kalender från augusti 2021 till augusti 2022 blev det många vandringar i skog och mark.
– Jag har platser i Nykvarn som jag tycker är väldigt bra att fotografera. De återkommer jag ofta till.

Det bästa med Nykvarn tycker Oscar är att det är så nära till naturen.
– Det finns fortfarande grönområden, trots att vissa försvinner för att de bygger för mycket, anser jag. Jag uppskattar alla grönområden som finns kvar, som Jägarskogen där det fortfarande är naturreservat.

Oscar Knutsson. Foto: Karin Valtonen Knutsson

En av fördelarna för Oscar med att fotografera är att man kommer ut i naturen, vilket är en upplevelse i sig.
– Jag vet inte hur många gånger jag varit i Nykvarns olika grönområden. Jag uppskattar verkligen att det finns närhet till orörd natur och att det är lätt att ta sig dit oavsett om man tar cykel, bil eller går. Man kan komma ut i naturen och få ett lugn. Det är det jag uppskattar.

Oscar har inte arbetat professionellt som fotograf så länge. Han började fotografera med telefonen och skaffade ett Instagramkonto. När han ville utvecklas kreativt förstod han att han behövde köpa en riktig kamera och sedan dess har han varit fångad. När han gick upp på kommunen och föreslog att han kunde fotografera till deras kalender fick han ja, och nu rullar jobben på.

Det låter enkelt när man hör om Oscars väg till att bli fotograf, men han betonar också att det är ett ständigt arbete man lägger ner för att utvecklas i sitt bildberättande.
– Mitt råd till någon som vill komma igång med att fotografera är att bara vara ute med kameran. När man jobbar praktiskt lär man sig hela tiden. Till exempel när man ska fota ett hus. Fotograferar man det framifrån eller från någon annan vinkel? Ska man stå eller sitta på huk? Man provar hela tiden och är kreativ.

Bilden är tagen på en äng mellan Mariefred och Nykvarn. Fotograf Oscar Knutsson

Oscar är självlärd. Att testa och prova för att utvecklas som fotograf är hans tips. Man ska heller inte vara rädd för ”dåligt” väder.
– Ser man en upplyst gränd och det regnar, kan det bli väldigt fint och dramatiskt. Strunta i vad det blir för väder. Det kan bli väldigt bra. Och du kan få den där fina bilderna som ingen annan tar för att alla kommer att gå ut när det är soligt. Var ute bara och öva. Fotografera det du gillar.

Foto taget i Taxinge. Foto: Oscar Knutsson

Just ljuset och vädret är grundläggande för att ta ett bra foto berättar Oscar.
– Soluppgångar är det som jag håller högst. Sedan gör det detsamma ifall det är vinter, sommar, vår eller höst. Turligt nog är jag en morgonmänniska. Att få uppleva det där morgonljuset och sedan kunna dokumentera det är någonting som jag inte har tröttnat på än.

Ett speciellt tillfälle Oscar kommer ihåg är en gång i Idre då allt föll på plats
– Det var ett berg som heter Städjan som jag skulle fota, men nedanför vid norska gränsen var det jättetjock dimma bakom grantopparna. Sedan gick solen upp. Jag sprang runt som en lös höna och visste inte var jag skulle börja fotografera. Tänk dig en tårta med alla dina favoritingredienser, så var det.

På vägen tillbaka fick Oscar också ett oväntat möte.
– Plötsligt var det en vit ren som stod tre meter från mig. Det var en dag som jag aldrig kommer att glömma.

Läs även:

Lämna ett svar