Författarduon, delvis från Mariefred, TV-debuterar

av Cattis Hurtig
Eva Stilling, författare från Mariefred.

Det är inte varje dag som en inbjudan från TV4:s nyhetsprogram kommer. Men det var just det som hände mariefredsförfattaren Eva Stilling och hennes författarkollega Ingrid M Hallberg. Författarduon har tillsammans skrivit boken Systrarna Nyströms begravningsbyrå med teman kring död, sorg och begravning.

Läsarna får följa tolv stycken begravningsärenden i lika många kapitel. Bokens huvudkaraktär – Meta – är en färgstark och högljudd person som gillar doften av surströmming. När Meta går i pension bestämmer hon sig för ett omkast i livet och utbildar sig till begravningsentreprenör och startar en begravningsbyrå tillsammans med väninnan Liz.  

Ingrid M Hallberg, författare från Gotland.

Boken utspelar sig under ett år, vilket också är begravningsbyråns första verksamhetsår. Läsarna får följa ett begravningsärende per kapitel, 12 kapitel och 12 olika begravningsärenden. Bokens olika kapitelteman är bland annat syskonosämja efter dödsfall, arv, plötslig spädbarnsdöd och ovissheten kring ofyllt testamente. Boken speglar också Metas och Liz’ relationsutveckling. Strängnäsbor kommer med säkerhet känna igen miljöbeskrivningarna som målas upp. 

Eva och Ingrid har skrivit boken tillsammans från Mariefred och Gotland under pandemiåren med digitala träffar som metod. 

Redan när boken kom ut i somras hörde TV4 av sig, men först nu sker TV-debuten. Plötsligt ringde de upp och meddelade att författarparet var välkomna till tv-studion. Eva och Inrid har fått vara med på en förintervju för att veta vad tv-journalisten kommer att prata om och för att förbereda sig. Eva tog det säkra före det osäkra och tog in på hotell i Stockholm dagen innan intervjun och Ingrid reste från Gotland. Taxi kommer att hämta vid hotellet och de fem minuterna av framgång ger sig till känna, skrattar Eva.

– Det ska bli jättekul och känns samtidigt lite läskigt. 

Författarduons bok, Systrarna Nyströms begravningsbyrå.

På frågan om varför just de blivit inbjudna till TV svarar Eva:

– Att två kvinnor i mogen ålder skriver en skönlitterär roman tillsammans är tämligen ovanligt. Vi har försökt kolla upp fenomenet men har inte hittat kombinationen tidigare. Det finns par som skriver deckare och barnböcker, men oss veterligen inga som skriver skönlitteratur. Jag tror att TV4 är nyfikna på hur det har gått till, hur det har varit och hur skrivprocessen fortlöpt. De vill också veta hur det har varit att skriva om döden, sorg och begravningar på ett relativt lättsamt, annorlunda, seriöst och humoristiskt sätt. 

Författarduon har fått 13 minuter till förfogande, vilket är långt i sammanhanget. 

Läs även:

Lämna ett svar