”Jag vill ge barn och ungdomar trygghet. Och något att göra!” – Möt Tilda Almén, kvinnan bakom Kids For Fun

av Cattis Hurtig
Vigheten kommer som ett brev på posten.

Tilda Almén har tagit fasta på folkhälsoåret 2023 och satsar fullt ut på dans och gymnastik för barn och unga genom det egna konceptet Kids For Fun AB.

Tilda är 28 år, på det 29:e. Hon är uppväxt i Järna där hon gick på Örjanskolan och har dansat sedan 4 års ålder. Örjanskolan drivs i Waldorfs regi med rytmik och konstnärliga former på schemat. När Tilda var i tioårsåldern tog dansintresset över helt och Södertäljes dansskolor fick en flitig besökare. Jam dansstudion i Södertälje blev som ett andra hem där hon dansade flera gånger i veckan. 

Dansen har varit Tildas tillflykt och rum för ett gott liv som gett henne sunda levnadsvanor, gruppsammanhållning och ett sammanhang. Länge såg hon sig själv som en street- och hiphoptjej, framförallt under gymnasietiden, då hon studerade dans på Wendela Hebbe. Där var det dansträning minst fem gånger per vecka, flera timmar per tillfälle och det var först när hon utbildade sig på YF Jam dansstudio i Södertälje som jazz och funk kom in i hennes liv. 

Tilda Almén driver Kids For Fun och engagerar barn och unga till dans och gymnastik.

Dans, vänner och studier upptog hela Tildas tillvaro. Ingen av vännerna på dansskolan använde droger eller kom på glid. Det var en fin tight grupp och hon uppskattar idag det sunda levernet med motion och god livsstil. 

– Jag var väldigt aktiv för min ålder. Det var så fint att ha något eget vid sidan av skolan i den åldern. En tillflykt att komma till när skolan och umgänget där kanske inte fungerar. Som ung är det nästan bara skolan som existerar och då är det bra att ha något eget utan dåliga, negativa spiraler som kan komma med skolan. Jag har aldrig brytt mig om vad andra tycker och tog aldrig åt mig om någon hade åsikter. Jag tror att gemenskapen som dans och gymnastik skapar stärker ungdomarnas identitet. 

Som 17-åring började Tilda arbeta som danslärare på Jam dansstudio och inom LSS på mammans företag. Hon gjorde en del jobb som bakgrundsdansare, hade andra dansjobb och var med i musikvideos. Hennes dåvarande livsmål var att dansa på melodifestivalen. Efter några år med intensiv träning insåg hon att vägen som hon så blint följt inte var hennes dröm. 

– Dansvärlden är hård och baseras på rätt kontaktnät. Det kändes inte bra längre. Jag har aldrig riktigt gillat att synas och sociala medier har inte varit min grej. Det kanske låter konstigt idag, men så var det. Jag ville dansa för min egen skull och vara lite för mig själv med min dans. 

Eftersom Tilda fortfarande arbetade som danslärare bestämde hon sig där och då för att satsa helhjärtat på barn och ungdomars träning i stället. 2016 gick flytten till Göteborg med intentionen att kombinera ekonomistudier och dansträning, men efter dryga året flyttade Tilda till Mariefred där mamma och bror bodde. Hon trivdes inte i Göteborg. 

– Jag var 23 år när första barnet kom och 24 med det andra och bestämde mig för att så snart barnen är i den åldern där allt inte är fullt ös och fokus på dem så kommer jag att arbeta med dans och starta någon form av dansskola.  

Dans till egengjord koreografi.

Kids For Fun blev ett faktum 2022 och dansklasserna drog snart igång. Till en början tänkte Tilde enbart ha två grupper igång med efterfrågan var stor och flera grupper med barn i olika åldrar startades. 

– Jag vill ge barn och ungdomar trygghet och något att göra. Förmodligen beror det på att jag själv fick den trygga hemvisten i dansen som ung. VD för Jam dansstudio har alltid varit en trygg punkt och förebild för mig och vi samarbetar än idag. Hon finns där för mig och jag för henne. 

Tilda kommer att följa dansgrupperna framåt genom åren och de gymnaster som vill börja tävla efter 8-årsåldern har Gripsholmsgymnasterna som ett utmärkt alternativ att luta sig emot. Förhoppningsvis kommer Kids For Fun AB expandera i framtiden och konceptplaner för maskot, kläder och vattenflaskor finns redan. Tilda undervisar och leder de flesta grupper själv, men har även ungdomsledaren Elsa i företaget.

– Elsa är guld värd och mina förhoppningar är att anställa fler ledare. 

Kids For Fun övar gymnastik i Mariefreds sporthall och dans i IOGT:s lokaler på Långgatan 21.

 

Läs även:

Lämna ett svar