Idépeng till ung kultur i Nykvarn

av Katrin Nilsson
Ambitionen med ”Idépengen” är att inspirera unga att skapa ett utbud inom till exempel kultur och idrott.

Nykvarns kommun vill främja ungdomars kreativitet och skapande och få ett rikare utbud av aktiviteter för de yngre medborgarna. Med det i tankarna inför man från och med i år möjligheten för målgruppen 15 till 25 att söka pengar till projekt eller arrangemang. 

Ambitionen med den så kallade ”Idépengen” är att inspirera unga att skapa ett utbud inom till exempel kultur och idrott, som är riktat till andra i samma ålder.  Exempel på områden som kan vara aktuella är idrott, musik, teater, film, e-sport och konst. 

Liknande bidrag kan redan sökas i en rad andra kommuner som till exempel Strängnäs där det finns ”Snabba pengar för ung kultur”. Reglerna skiljer sig lite från kommun till kommun, men grundtanken är alltså att det är arrangemang av och för unga. 

I Nykvarn är det nu med den nya ”Idépengen” ungdomar mellan 15 och 25 som kan söka upp till 5000 kronor. Om man får sin ansökan beviljad blir man tilldelad en stödperson, som kan coacha en under processen och hjälpa till och ge råd där det behövs. Det är viktigt att den som söker är skriven i Nykvarn och att projektet genomförs där. 

Reglerna är enkla. Stödet delas ut till enskilda personer och alltså inte till föreningar eller organisationer. Man kan söka upp till 5000 kronor. När man genomfört sitt projekt måste man inom 90 dagar lämna en redovisning hur man har använt pengarna. På kommunens hemsida kan man få instruktioner om hur man fyller i ansökan direkt på nätet. 

Läs även:

Lämna ett svar