Fem positiva nyheter vi minns från 2022

av Jennifer Lundkvist
Trots ett dystert världsläge under 2022 hände också mycket positiva saker. Bland annat visade alltfler människor medmänsklighet, solidaritet och miljömedvetenhet.

Inflation, elpriser och krig i Europa. Dystra tider har gett många dystra nyheter under 2022 – därför har MT/Måsen valt att lista fem positiva nyheter från året som gått.

2022 var ett händelserikt år. Restriktionerna släppte och folk började gå tillbaka till det normala, men ganska snabbt förändrades allt. Vi fick krig i Europa och såväl bränslepriser som el- och livsmedelspriser ökade. Inflationen har under hösten varit historiskt hög och många länder har det just nu väldigt tufft – inte minst Ukraina.

Men det finns också mycket positivt att se tillbaka på. Här är fem nyhetsområden som vi i MT/Måsen har rapporterat om under året som gått.

1. I och med de släppta restriktionerna kunde vi äntligen börja träffas igen och flera evenemang, såsom nationaldagsfirande, midsommar och festivaler fick äntligen återvända. Dessutom introducerades ett helt nytt evenemang för allmänheten: Stallarholmsdagen.

Ett av de evenemang som återvände under 2022 var Nordiska mästerskapen i Food truck som är en av Mariefreds största händelser under året med uppemot 15 000 besökare.

– Det bästa med food truck-festivalen är att du kan prova så otroligt mycket mat på en och samma gång och att det går snabbt och lätt, berättade Mattias Kroon, som är projektledare.

Att Mariefred förknippas med mat bevisades också när pizzabagaren Jousef Hamil Chuaib, som jobbar på restaurang Alba, vann pris i världsmästerskapet i pizzabakning, där han representerade Sverige.

Urban Widholm höll i Blåljus för Ukraina.

2. Om pandemin fick oss att inse hur mycket vi faktiskt behöver varandra så var nog innovationen av Ukraina ännu ett bevis på det. Aldrig har det uppvisats ett så stort engagemang runtom i världen och antalet insamlingar och inspirerande historier var många under 2022.

I MT/Måsen kunde vi i mars läsa om den fredsmanifestation som hölls på Rådhustorget i Mariefred, där Linde Lindkvist, doktor i mänskliga rättigheter, pratade om mod, beslutsamhet och att öppna sina plånböcker och hem.

– Freden är bräcklig, men nödvändig, sa Linde i sitt tal.

Mitt i allt detta fann vi också en mängd vardagshjältar i vårt samhälle. Sandra Ekenhall i Strängnäs, Sofia van Elmpt och Martin Ljungberg i Mariefred och eldsjälen Urban Widholm för att nämna några.

Brobyholm i Åker.

3. Befolkningen i Måsenområdet fortsätter att öka. I december 2022 kunde MT/Måsen rapportera om 550 nya invånare i Strängnäs kommun. Intresset för att komma bort från storstaden, kombinerat med bra pendlingsmöjligheter, är två av anledningarna till att folk flyttar till främst Mariefred och Strängnäs. Även Nykvarns kommun visade en uppgång bland befolkningen.

I januari 2022 skrev MT/Måsen om bostadsprojektet Brobyholm i Åkers styckebruk, som ska bli en klimatsmart stadsdel med 500 bostäder. Med andra ord kan vi se fram emot att se Måsenområdet växa ännu mer i framtiden.

4. Sörmlänningarna har blivit bättre på att både återvinna och panta. I början av förra året kunde vi läsa att IFK Mariefred samlat in mest pant i länet under 2021 och Pantameras årsstatistik visade dessutom att man i Södermanland totalt hade pantat 5,5 miljoner fler förpackningar än året före. Nykvarns kommun bytte ut plastpåsarna till matavfall mot papperspåsar – ett litet steg närmare ett hållbart och plastfritt samhälle.

5. För att öka tillgängligheten införde Region Sörmland tjänsten ”Vårdkontakt Direkt”. Tjänsten gör det möjligt att chatta med en vårdcentral, men också med barnavårdscentral och sjukvårdsrådgivningen.

– Vårdkontakt Direkt blir ett komplement till att ringa till vårdcentralen eller sjukvårdsrådgivningen på 1177, berättade Eva Neidenströn, som är projektledare på utvecklingsenheten i Region Sörmland.

Sammanfattningsvis har vi under 2022 fått uppleva gemenskap, solidaritet och medmänsklighet, eldsjälar, tillväxt samt hållbara och klimatsmarta lösningar. För 2023 väntar som bekant ett 500-årsjubileum och förhoppningsvis också en stabil ekonomi, ökad trygghet och fred i Europa.

Läs även:

Lämna ett svar