Historien om Gustav och hans Vasaborg

av Katrin Nilsson
Vasa-året på Gripsholms slott inleds med lunchföredrag i april.

Det är förmodligen få som har missat att det är 500 år sedan Gustav Vasa valdes till kung i Strängnäs. På Gripsholms slott kommer man under året att uppmärksamma det med en lång rad evenemang. Bland mycket annat blir det föredrag, konserter och temavisningar. 

Gustav Vasa valdes till kung och förändrade Sverige. Fortfarande lever vi med arvet från den stridbara regenten. På Gripsholms slott är detta extra påtagligt. Slottet som Gustav Vasa byggde och sedan bodde i långa perioder är en ständig påminnelse om hans liv och gärning. 

På olika sätt kommer man på Gripsholms slott under året att kasta ljus över Gustav Vasa, hans tid och den kluvna bilden av honom. Han förknippas med Sveriges suveränitet efter att Sverige och Danmark gick skilda vägar men Gustav Vasa kunde också vara en mycket grym regent. 

Slottet uppmärksammar också att det 2023 är 50 år sedan vår nuvarande kung kröntes.  

Vasa-året på Gripsholms slott inleds med lunchföredrag i april och till påsk blir det också temaprogram för de yngsta. Gripsholms slott slår sedan upp dörrarna för säsongen i maj, då man kommer att ha speciella Vasa-visningar och barnaktiviteter varje dag.

Under Vasa-veckorna kring 6 juni blir det ett extra intensivt program med bland annat Vasapromenaden i slottsparken och dramatiserade visningar.

Under året kommer det alltså att finnas möjligheter att inhämta kunskaper och nya perspektiv på vår kanske mest kända regent, Gustav Vasa, som införde den ärftliga monarkin och gjorde Sverige protestantiskt. Ingen vet hur historien skulle sett ut om han inte kommit till makten. 

VASA-PROGRAM PÅ GRIPSHOLM 2023

• Lunchföredrag i april

• Påsklovstema Vasa för barn 

• Säsongsöppning med Vasa-visningar från maj

• Barnaktivitet dagligen från maj

• Konsertserie med jubileumstema från juni

• Vasavisningar för barn från 6 juni

• Vasaveckorna kring 6 juni med bl.a. barnens Vasa-lopp, Vasa-promenad i slottsparken och dramatiserade visningar

Läs även:

Lämna ett svar