Larssons lada vill belysa psykisk ohälsa och självmord

av Malin Rosén
Paret Malin och Lars-Peter driver Larssons lada och är båda engagerade och delaktiga under insamlingsdagen.

Söndagen den 22 januari arrangerar Larssons lada en insamlingsdag för att belysa psykisk ohälsa och självmord. Larssons lada ligger i Taxinge, Nykvarn, och innefattar bland annat ett hundvänligt café, en inredningsbutik och en yogasal. För andra året i rad erbjuds föreläsningar, livemusik och en minnesstund för alla deltagare och samtliga intäkter kommer att skänkas till Suicide Zero. 

Larssons lada drivs av Malin Sydne och hennes man Lars-Peter Sydne Larsson. Malin har själv lidit av psykisk ohälsa större delen av sitt liv och även inom hennes familj har det varit ett stort problem. 2017 dog Malins enda bror i samband med en överdos och kort därefter började hon engagera sig i frågor om psykisk ohälsa och missbruk. Sorgen kom dock ikapp henne och hon tvingades att ta en paus i sitt engagemang. 

Bosse Konrad från Suicide Zero håller i en föreläsning under dagen.
Larssons lada bjuder också på livemusik dagen till ära.

Viljan att hjälpa andra fanns dock kvar och när hon läste en artikel om Suicide zero förstod hon att det var det hon skulle göra. Förra året var det första gången Larssons lada bjöd till en insamlingsdag för Suicide Zero. Det blev en mycket lyckad tillställning där de samlade in 50 000 kronor på en dag.

Enligt Malin är det få som vet hur stor självmordsproblematiken är i Sverige. Varje år begår cirka 1500 människor självmord och minst fyra människor tar livet av sig varje dag. Socialstyrelsen befarar att mörkertalet är ännu större. Malin menar att stigmatiseringen av ämnet bidrar till den okunskap som finns kring ämnet. Många tror till exempel att de som har tagit sina liv inte har försökt att få hjälp. 

– Till skillnad från vad många tror, har de flesta som begår självmord sökt vård månaden innan de begår självmord. Problemet är att de inte får den hjälp de behöver. De blir hemskickade med lugnande och orkar inte tillslut, säger Malin.

Under minnesstunden får deltagarna tända ljus med namn på de närstående som har begått självmord.

Många i personens omgivning blir ofta väldigt chockade av att personen i fråga har mått så pass dåligt att denne tog livet av sig. Enligt Malin finns det en förlegad och skadlig föreställning om att de som lider av psykisk ohälsa ser ut på ett visst sätt. Många tror att man skulle kunna se det på dem, men Malin menar att det ofta inte syns överhuvudtaget. 

– De kan vara högfungerande och sedan triggas av ett trauma men du sjukskriver dig inte en dag från jobbet för att du har ångest. Det är skam att må dåligt och det är skam att be om hjälp. Långa vårdköer hjälper inte. Finns det inte tid att ta emot dessa personer kan det växa sig starkare.

Malin tycker inte att de preventiva åtgärder och satsningar som görs nu är tillräckliga. Hon menar att siffrorna i statistiken talar för sig själva och om inte fler resurser läggs på det här, kan antalet fortsätta att stiga. Genom att skänka alla sina intäkter till Suicide Zero vill Malin och Lars-Peter lyfta frågan och sprida kunskap om suicidprevention.

För deltagarna vill de skapa en öppen plats, där de får ta del av varandras berättelser, lyssna på livemusik och föreläsning av Bosse Konrad från Suicide Zero. Senare kommer det att hållas en minnesstund, där man får tända ljus för de bortgångna. 

– Vi hoppas att vi kan minska skammen kring ämnet och att vi kan vara en plats för svåra ämnen, där man kan få vara ofiltrerad. Utöver det kommer vi att fortsätta att vara vårt glada härliga café, så kommer man bara för att fika eller käka lunch under dagen kan det vara kul att veta att man stödjer en bra sak, säger Malin.

Under dagen kan man också delta i ett yogapass för att ta hand om både den psykiska och fysiska hälsan.

Läs även:

Lämna ett svar