Vintervädret blev kortvarigt

av Katrin Nilsson
Snötäcket lade sig över Mariefred i januari.

Kung Bore gjorde ett kortvarigt besök. Lika hastigt som den kom är nu snön återigen försvunnen. Både i Strängnäs och Nykvarn hade snötäcket regnat bort redan på söndagen.

Många var besvikna över det uteblivna vintervädret och förväntan steg när snön äntligen började falla i början av januari, men nu är alltså en period av plusgrader att vänta i Sörmland. Inledningsvis kan det bli isigt, men med konstanta plusgrader i kombination med regn i början av veckan kommer istäcket snart att försvinna. På samma gång finns det ändå risk för underkylt regn, vilket gör att det är bäst att ta det försiktigt på vägar och trottoarer.

Snön har nu återigen smält bort.

Solen ser också ut att lysa med sin frånvaro under den närmaste veckan och det gråa vädret dominerar. Sörmland står nu inför en period av plusgrader och nederbörd.

Om man ser till hela Sverige blir det regn och plusgrader i söder men i norr blir det snöfall i bland annat norra Medelpads kustland samt i Ångermanland och södra Västerbotten. Där kan det periodvis vara kraftigt snöfall och blåsigt.

Annars har perioden kring jul och nyår i Sörmland präglats av växlande temperatur och nederbörd som tidvis orsakat blixthalka och gjort väglaget mycket svårt. Efter en vit julafton steg temperaturerna och följde trenden från de senaste tio åren, då chansen att få snö i kring jul och nyår minskat. Senast hela Sverige var snötäckt på jul var 2010.

Läs även:

Lämna ett svar