Fängslande Escape Room utmanar ungdomarna i Åker

av Katrin Nilsson
Fritidsledaren Emma Johansson visar runt.

Nu är det dags igen att byta tema i Åkers fritidsgård Escape Room. Fyra ungdomar har slagit sina kloka huvuden ihop tillsammans med coachen Sandra Wallin.
– Vi har spikat att kommande Escape Room kommer att ha fängelsetema. Nästa steg är att sätta ihop alla lösningar så att det blir ett roligt spel, berättar Sandra. 

Gruppen sitter nu och bollar idéer. De hoppas att bli klara till sportlovet. För att få inspiration har ungdomarna fått testköra rummet som finns nu. Det är en 80-talsmiljö, där man kan tänka sig att det bott en tonåring. 

Ett Escape Room fungerar alltid på ett speciellt sätt oavsett vilket tema man har, förklarar Sandra. 

– Det gäller att hitta den första ledtråden som leder till den andra ledtråden, som sedan leder till en tredje. Man ska leta efter sakerna som får en att ta sig vidare i rummet, så att man kan komma ut.

Sandra Wallin. Foto: Privat

Det första steget i åttiotalsrummet som de har nu är att man ska hitta en nyckel i en bok. När man väl hittat nyckeln måste man fundera på vart den leder, förklarar Sandra. 

– Säg att den leder till ett skåp. Då finns det ofta någonting i skåpet som ger en ledtråd till nästa grej. Sedan fortsätter det så hela vägen ut. Slutmomentet är att man öppnar dörren, då har man klarat det.

Av förklarliga anledningar kan inte Sandra avslöja något om ledtrådarna i deras nya Escape Room. Allt är lite hemligt. Nu sitter gruppen alltså tillsammans för att komma på alla lösningar.

– Nästa steg är att sätta ihop allt, så att det blir ett roligt spel. Dels måste det vara inspirerande, realistiska lösningar, dels måste de gå ihop med allt det andra. Det är väl det som är den kluriga biten. 

När man sedan bygger miljön vill man att den ska vara trovärdig. I det här fallet blir det en blandning av den vision som man har och vad det finns för tillgängligt material att inreda med. 

– Vi får se när vi bygger upp det – vilken feeling man får av rummet. Det blir nog en liten mix beroende på vad man får tag i för grejer. Gruppen med ungdomar kommer att hjälpa till att bygga i den mån de kan.

I fritidsgårdens senaste Escape Room hade man åttiotalstema.

Att jobba tillsammans i grupp är en del av det som är roligt med spelet.

– Det är lite spännande, just det här med att man ofta måste samarbeta väldigt mycket med dem man kör med. Lite lösningsfokusering och gåtor kan man säga att det blir, på ett roligt sätt. 

Att ta sig ur rummet kan ta väldigt olika lång tid. 

– Man räknar med att man ska kunna ta sig ut på en timme. Sedan är det också så att ifall man fastnar då kan man be om en ledtråd. Då får man ett tips så att man ändå kan ta sig vidare. 

Fritidsgårdens nya Escape Room beräknas vara klart till sportlovet. Det här blir Åkers fritidsgårds fjärde Escape Room.

– Det har varit populärt hela tiden, men numera når vi kanske ut till fler. Det är nästan alltid fullbokat.

Läs även:

Lämna ett svar