Åkers bibliotek – 25 år i lokalen vid skolan

av Katrin Nilsson
Sara Löving tar över rollen som föreståndare efter Katarina Bartolic Bukovic. Foto: Privat

Biblioteket i Åker firar att man i 25 år huserat i lokalen intill skolan. Genom åren har det fungerat som en mötesplats där man kan utforska världen och få nya vänner. Läget gör att det ofta är många barn och ungdomar på besök.
– De läser, målar, myser, pratar och spelar schack. De har roligt för de känner sig hemma här, berättar Katarina Bartolic Bukovic, som är filialföreståndare på Åkers bibliotek.

När MT/Måsen når Katarina är det lustigt nog hennes sista dag på jobbet. Hon ska börja arbeta på biblioteket i Stallarholmen. Nu tar istället Sara Löving över ansvaret för Åkers bibliotek, men Katarina kommer inte att missa 25-årskalaset. Då kommer både Katarina och Sara att finnas på plats.

– Vi kommer så klart att jobba tillsammans när vi firar här nästa lördag, försäkrar Katarina. 

Åkers bibliotek är välbesökt och populärt. Katarina Bartolic Bukovic i bild. Foto: Helena Wildros

 

Katarina har varit på biblioteket i tre och ett halvt år och trivts enormt bra. 

– Det finns väldigt mycket på Åkers bibliotek och det är roligt att jobba här. Man har aldrig tråkigt. 

På Åkers bibliotek finns olika typer av evenemang, som författarkvällar, föredrag, litteraturkvällar, bokcirklar för barn och vuxna och barnteater. Biblioteket har även regelbundet utställningar med lokala konstnärer. Här finns ett mångsidigt utbud. Man kan låna böcker, tidningar, tidskrifter, cd-skivor, talböcker, ljudböcker och språkkurser. 

En av anledningarna till att Åkers bibliotek är speciellt är alltså att det ligger alldeles vid skolan. 

– Vi har många barn och ungdomar som kommer hit efter skolan, så det är jättekul. Dessutom har vi klassbesök då vi läser tillsammans.

Elever från Åkersskolan har fått måla och teckna kring temat ”Mitt drömbibliotek”.

En rolig händelse som Katarina drar sig till minnes är när en liten flicka var väldigt förtjust över biblioteket.

– Hon sa att hon ville flytta in här på biblioteket, eftersom hon trivdes så bra.

Åkers bibliotek är ett av kommundelsbiblioteken i Strängnäs kommun. Det är också medborgarkontor, vilket betyder att man kan få samhällsinformation. Här kan man hämta kallelser och protokoll från kommunala nämnder och få tillgång till olika typer av ansökningshandlingar och blanketter. Dessutom kan man kopiera, hämta gratis p-skivor samt låna datorer och skrivare. 

Generellt sett är biblioteket mycket populärt. De kommer människor olika åldrar. 

– Alla är välkomna här. Vi har mycket aktiviteter. Till exempel har bokklubben just nu tre olika grupper, för det är så många som är intresserade. 

Några författare som har varit på besök är Barbro Kjellström från Stallarholmen, som talade med femteklassarna om skrivande och Hans Zetterberg från Åker, som besökte biblioteket tillsammans med Adalbert von Rosen, för att berätta om biografin han skrivit om konstnären. 

Inför jubileet har biblioteket tagit fram en utställning med bilder och artiklar från förr.

Ibland är det lugnt på biblioteket, ibland är det lite livligare. Besökarna har olika behov.

– Några kommer hit för att studera här, andra kommer för att träffa vänner, läsa och låna böcker.

Till själva jubileumsdagen har man förberett utställningar. Dels har elever från Åkersskolan tecknat och målat på temat ”Mitt drömbibliotek”, dels har man gjort en utställning om bibliotekets historia då det låg i Folkets hus. 

– Vi kommer visa gamla bilder och artiklar från tidningar. Det handlar om sjuttiotalet fram till idag så de två utställningarna kommer att bli en blandning av förr i tiden och framtiden.

Dessutom blir det fika, mingel, levande musik och underhållning av Janne Höijer.

Författaren Barbara Kjellström besökte Åkers bibliotek och pratade om skrivande med elever från årskurs 5. Foto: Katarina Bartolic Bukovic

Katarina tänker att bibliotekets roll är lika viktig idag som förr. Närheten till skolan är också viktig.

– Skolan har inget skolbibliotek, så vi hjälper till och svarar på många frågor. Det är bra att eleverna kan komma när de vill. Det blir inte så begränsande. Det är jätteviktigt att de tycker om att vara här, att de använder biblioteket och trivs här. 

Åkers bibliotek firar 25 år i lokalen vid skolan

Tid: 21 januari kl. 11–13

Plats: Åkers bibliotek, Skolvägen 1, Åkers styckebruk

Läs även:

Lämna ett svar