Fullsatt på första filmen för säsongen

av Katrin Nilsson
Maria Lindberg räknar alla besökare som ser föreställningen.

Mariefreds filmstudio öppnar vårsäsongen starkt med filmen ”Där kräftorna sjunger”. Kanske vill mariefredsborna passa på att gå på bio innan huset stängs för renovering. 
– Vi har nu bestämt datum för tre stycken filmer, som vi kommer att visas och det kanske bara blir sju allt som allt det här året, berättar Lars Petrini, kassör på Mariefreds filmstudio.

Som MT/Måsen tidigare skrivit om ska Biohuset renoveras så att det blir tillgängligt för alla. Bland annat kommer man att installera en hiss. I biosalongen kommer man också att plana ut golvet och ta bort den bakersta bänkraden, så att man kan komma in med en rullstol.

Renoveringarna gör att Filmstudion hittills bara kunnat bestämma tidpunkten för tre filmer. Så snart man vet, kommer man ge besked om hela programmet för året. De blir alltså kanske bara runt sju filmer totalt. 

– Förra året visade vi 21 filmer. I år vet vi inte hur många det blir, men eventuellt kommer vi ha utomhusbio som förra sommaren, berättar Lars.

Lars Petrini förbereder sig för att dela ut medlemskorten.

Nu är det alltså den första filmen för året, ”Där kräftorna sjunger”, som visas. Det krävs en del ideellt arbete för att hålla föreningen igång förstår man. Redan en timme före är några av medlemmarna där för att förbereda. Peter plockar fram kassalådan och listor, där de står vilka som löst medlemskap. Madeleine Lundberg ordnar biogodiset och Björn Troëng förbereder filmen i projektorrummet. Det brukar vara hans uppgift under visningarna.

– Jag gillar film och jag tycker om tekniken, så jag sköter ofta det. 

Björn Troëng sköter tekniken under visningen.

En fördel med Filmstudion tycker Björn är att man ofta blir överraskad. 

– Man får se många filmer som man själv inte skulle ha valt, det är roligt, säger Björn.

Besökarna strömmar upp för trappan och Lars har fullt upp med att dela ut medlemskort. Alla som vill gå på filmerna behöver gå med i föreningen. I år kostar medlemskapet 200 kronor. Det kan man boka på hemsidan. Sedan kan man hämta medlemskortet när man kommer till bion och ser föreställningen. 

– Det första två filmerna varje termin är det alltid väldigt mycket folk, berättar Lars.

Kvällens film är populär.

Idag visar man också en kioskvältare som ”Där kräftorna sjunger”. Filmen baseras på boken med samma namn. Den handlar om flickan Kya som växer upp ensam i våtmarkerna efter att hennes familj en efter en lämnat henne. Här kommer hon nära djuren och naturen och lär sig överleva och älska våtmarkerna, där det lilla skjulet hon bor i står.

Så här beskriver författaren Delia Owens vad boken handlar om.

”Där kräftorna sjunger är ett mysterium, en kärlekshistoria och ett rättegångsdrama, men främst handlar boken om att klara sig själv, om överlevnad och om hur mänskligt beteende påverkas av att leva isolerat.” 

Biosalongen är nästan fullsatt.

Bioföreningen är inne på sitt 26e år och Lars Petrini var med från början. De drog igång filmstudion för att de annars inte kom iväg på någon bio.

– Vi var fyra småbarnspappor som startade föreningen. Det berodde på att vi aldrig hade tid att gå på bio annars.

Nu har det alltså gått 25 år och Lars tycker fortfarande att det är roligt. Medlemmarna är så klart intresserade av film, men det är också socialt. 

Madeleine Lundberg säljer godis innan föreställningen.

– Vi har haft en 20-årsfest och en 25-årsfest och vi har mingel i början och slutet av terminen för alla medlemmar. Då kan man träffas och lära känna nya människor. 

Läs även:

Lämna ett svar