Strängnäs kommun är en drömkommun

av Cattis Hurtig
Andreas Ersson välkomnar till Fastighetsbyrån i Mariefred.

Strängnäs är en tillväxtkommun dit människor söker sig för livskvalitet menar Andreas Ersson, kontorschef på Fastighetsbyrån i Strängnäs, Nykvarn och Mariefred. Han ser positivt på bostadsmarknaden framåt och märker signaler till ökad inflyttning trots nationell bostadsbrist och inflation och menar att folk har börjat komma till visningar igen. 

Stockholmare tillhör den stora gruppen av inflyttade till kommunen, andra närliggande orter märker samma tillströmning. Andreas menar att de som flyttar från Stockholm ofta har ett stort startkapital efter en bostadskarriär och har budget. De kan köpa ett hus för 5–6 miljoner i Strängnäs kommun och få mycket mer boende för pengarna. I Stockholm får de en okej trerummare för samma summa som en stor villa i Strängnäs kommun. Prisutvecklingen i Stockholm har kommit till en nivå som många inte har möjlighet att ro i land. Jämför man boende och kostnader med vad som erbjuds i Strängnäs kommun är det en väsentlig skillnad. 

Under pandemin flyttades många arbetsplatser till hemmet, vilket har fortgått. Idag behöver man inte pendla varje dag till arbetsplatsen och många har därför fortsatt arbeta hemifrån. Det gör att människor sätter livskvalitet högst upp på listan.  

Andreas menar att alla människor ska ha samma förutsättningar och likheter, men klasskillnaderna ökar märkbart. Det finns förstås klasskillnader Strängnäs kommun också, men de är mindre än i Stockholm eller Södertälje. 

– Som mäklare och människa ser jag en drastisk skillnad från 90-talet och framåt. Det har med politik, ekonomi och annat att göra. Det är så många faktorer som påverkar bostadsmarknaden. Alla behöver dra sitt strå till stacken och tänka till för att alla barn och vuxna ska vara en del av samhället.

Prisutvecklingen i Stockholm har kommit till en nivå som många inte har möjlighet att ro i land, menar mäklaren Andreas.

Med oron i världen, flexibiliteten på arbetsplatser och hur mycket boende man får för pengarna tror Andreas att Strängnäs kommun med Mariefred i spetsen är facit. I Strängnäs kommun finns något för alla. Ett fritidsboende i Stallarholmen eller Kalkudden, mycket boende för pengarna direkt i Åkers styckebruk eller i Mariefred om man har det relativt gott ställt. 

Kommunen vill förstås ha tillväxt och skattebetalare. Givet finns regler för hur stadsplanering och byggen ska gå till. Om det finns x antal barn i en kommun finns krav på förskola till exempel.

– Strängnäs kommun har ganska angenäma problem eftersom efterfrågan är stor.  2500 bostäder ska säljas i Mariefred under 5 år. Det är framförallt vid golfbanan och Läggesta. Alla byggen är förstås detaljplanerade, men med tanke på världspolitiken kanske det har stannat upp något. Strängnäs kommun är fantastisk på informationsflöde och kommunikation mellan invånarna. De lyssnar. Min bild av kommunen är att den är otroligt kompetent och infrastrukturen fungerar väl och ligger i fas. 

Sverige har fortfarande en enorm bostadsbrist. Den senaste beräkningen var att det skulle behövas 64 000 nya bostäder per år fram till 2030 för att ligga i fas. Trots det ser Andreas tydliga positiva signaler.  

– Folk börjar komma på visningar igen. Det handlar om att vilja ge barnen trygghet eller sig själv livskvalitet – som att slippa leta 45 minuter efter parkeringsplats. För strängnäsbor kan jag bara säga grattis till de som äger en bostad och till de som funderar på att köpa. Det är en investering för framtiden. Efterfrågan är stor och Strängnäs kommun är på många sätt en drömkommun. 

Läs även:

Lämna ett svar