Finska fredagar på Frivilligcentralen i Nykvarn

av Katrin Nilsson
Ungefär 20% av nykvarnsborna har finsk bakgrund.

Frivilligcentralen har öppnat sin verksamhet efter juluppehållet och i det digra programmet finns nu också ”Finska fredagar”. Här kan man helt enkelt komma till caféet och prata med andra finsktalande. 

Varje fredag kommer caféet att pynta borden med finska flaggor och erbjuda finskt fikabröd. Frivilligcentralen blir på fredagarna alltså en mötesplats för medborgare i Nykvarn som har finska rötter. Här ska man kunna träffas, fika och samtala med andra finsktalande. På Frivilligcentralen finns också cafévärdar som är talar finska.

Finländskan är ett av Sveriges fem nationella minoritetsspråk. Ungefär 20% av nykvarnsborna har finsk bakgrund. På grund av det är kommunen också ett finskt förvaltningsområde där invånarna bland annat har rätt att bli bemötta på finska i sin kontakt med kommunens verksamheter. 

I Sverige finns vissa kriterier för att en grupp ska definieras som en nationell minoritet. Gruppen ska bland annat ha en uttalad samhörighet och en icke dominerande ställning i samhället, en religiös, språklig och traditionell tillhörighet samt en vilja att behålla sin identitet. 

Frivilligcentralen är en ideell förening som drivs med hjälp av stöd från kommunen, Turinge PRO, SPF seniorerna och Röda Korset. Syftet är att underlätta för människor att träffas och höja sin livskvalité med hjälp av inspirerande verksamhet och social samvaro. Förutom ”Finska fredagar” startar en mängd andra verksamheter på Frivilligcentralen under våren. Det är bland annat sittgympa, kortspel, akvarellmålning och sång.

Finska fredagar

Frivilligcentralen, Gammeltorpsvägen 3B, bredvid restaurang Terrassen. 

Fredagar kl. 10–12, från och med den 20 januari.

Program för Frivilligcentralens verksamheter

Caféet har öppet: Måndag-torsdag kl. 9-13, fredag kl. 9-12

Sittgympa: måndagar kl. 9.30-10.30, start 16/1

Rummycub: måndagar kl. 11, start 9/1

Akvarellen: varannan måndag jämna veckor kl. 11.30, start 9/1

Stavgång: måndagar kl. 10, start 9/1

Tankesmedjan Afasiföreningen: tisdagar kl. 14, start 17/1

Bingo: varannan tisdag ojämn vecka kl. 10-12, start 17/1

Cittrorna: varannan tisdag ojämn vecka  kl. 14-16, start 17/1

Kortspel: varannan onsdag jämn vecka kl. 11, start 11/1

Sång: varannan onsdag jämn vecka kl. 14, start 25/1

Stockholmsgruppen: onsdagar kl. 9.30-11, start 18/1

Taxinge berättarcirkel: 1 gång per månad, 23/2, 9/3,23/3, 20/4, 4/5

Nykvarn berättarcirkeln varannan torsdag kl. 10-11.30, start  23/2

QiGong: torsdagar kl. 11, start 12/1

Dart: torsdagar kl. 14, start  12/1

Läsecirkeln: 1 ggr/månad torsdagar start 12/1

Singelgrupp: tisdagar 1 gång per månad: 23/2, 21/3, 25/4, 16/5

Läs även:

Lämna ett svar