Familjen Gräslund sprider ljus över kommunens styrdokument 

av Katrin Nilsson
Serien om familjen Gräslund ska illustrera kommunens måltidspolitiska program.

Strängnäs kommun lanserar nu en tecknad familj som på ett visuellt och roligt vis ska illustrera kommunens ambitioner med sina måltider. På det här sättet vill man göra sitt ”Måltidspolitiska program” underhållande och begripligt. 

Nu kan man ladda serietidningen ”Smaklig måltid med familjen Gräslund” på Strängnäs kommuns hemsida. Gräslunds är en familj i koskepnad som i tidningen träffar andra människor i form av olika djur. Familjen Gräslund tar del av kommunala måltider, men de har svårt att äta på grund av olika anledningar och beger sig till kommunen för att klaga. De går till äldreboendet, korttidsboendet och skolan, där de får lära sig mer om hur kommunen arbetar med maten. 

Ladda ner serietidningen ”Smaklig måltid med familjen Gräslund” på Strängnäs kommuns hemsida.

Kommunens måltidspolitiska program, som serien om Gräslunds ska illustrera, är tänkt att vara ett stöd för de som på något sätt jobbar med måltider i kommunens verksamheter. På samma gång är det också möjligt för både fristående aktörer och allmänheten att hämta inspiration.

En anledning till att kommunen gjort det här projektet är att man vill att måltiderna i kommunen ska vara hållbara. Det betyder att man tänker på var livsmedlen är tillverkade eller odlade, hur stor andel som är vegetarisk, vilken klimatpåverkan de har och om de behandlats med giftiga bekämpningsmedel. 

Tidningen om familjen Gräslund är tänkt att ge idéer och kan användas som en utgångspunkt för diskussioner och samtal. Om man är pedagog kan man till exempel integrera måltiden i undervisningen. Som förälder eller anhörig kan man ta initiativ till samtal och omsorgspersonal kan sträva efter att maten ökar kvalitén på hela verksamheten. 

Läs även:

Lämna ett svar