Jacob Lindfors släpper tredje delen av succéserien om Mattias Kassian

av Malin Rosén
Jacob bor med sin familj på en gård på Aspö i Strängnäs. Foto: Anna-Lena Ahlström

Den 25 januari släpps Jacob Lindfors militärthriller “Järnviljan”. Boken är den tredje delen i serien om elitsoldaten Mattias Kassian. 2021 debuterade Jacob med den första delen “Vinterpacket” och i Järnviljan får läsaren återigen ta del av Kassians äventyr med vännerna i SOG, Särskilda operationsgruppen inom Försvarsmakten. Den här gången på diplomatiskt uppdrag i Ryssland. 

Jacob är 34 år och bor med sin familj på en gård på Aspö i Strängnäs. Han kommer ursprungligen från Stockholm och arbetar som omvärldsanalytiker på ett försäkringsbolag. Efter att han hade gjort lumpen i Boden och pluggat freds- och konfliktstudier i Uppsala började han att skriva på sin debutroman “Vinterpacket”. Till en början sålde han in serien som en trilogi men eftersom förlaget trodde så mycket på idén kommer serien att bestå av sex delar. 

– Det har alltid varit min dröm att skriva en bokserie. Det finns många sätt att skriva thrillers på men i Kassianserien finns en löpande historia med gåtor och mysterier som följs upp i varje bok. Böckerna har sina egna äventyr och slut så det går att läsa dem på egen hand, men den ultimata upplevelsen är att läsa serien från början, säger Jacob.

Jacob Lindfors hoppas att läsarna tycker att den nya boken är spännande och ser fram emot deras reaktioner.

Böckerna är spänningsromaner som väver in nutida händelser och konflikter med en genomgående kamp mot det norrländska terrornätverket Vinterpacket. Seriens huvudkaraktär Mattias Kassian arbetar inom Försvarsmaktens specialförband SOG och i den första delen försöker de att bekämpa terrornätverket i de norrländska skogarna. Den andra delen “Sidenvägen” kretsar kring talibanoffensiven i Afghanistan och i Järnviljan är Kassian på ett diplomatiskt uppdrag i Ryssland medan en väpnad konflikt pågår mellan Sverige och Ryssland.

– Precis när jag hade börjat skriva på Järnviljan bröt kriget ut i Ukraina och då föll det sig naturligt att boken skulle handla om det. Det var det som hände runt omkring mig och det är det vi får följa med på, säger Jacob.

För att skriva sina böcker använder han sig dels av egen erfarenhet men också en hel del research. Efter tiden i lumpen och hans arbete i riksdagen inom säkerhetspolitik, har Jacob också en hel del kontakter som kan ge honom information. För även om det inte är avgörande för en bra berättelse, är faktakunskaper viktiga för att göra den trovärdig, menar Jacob.

– Det krävs jättemycket research. Jag köper hem travar med böcker som jag grottar ner mig i för att sätta mig in i verkliga konflikter och kunna skildra miljöer som jag aldrig har varit i. Det har blivit så att jag kastar mig på nutida händelser, som till exempel i andra delen “Sidenvägen” där det handlar om talibanoffensiven. 

Jacob gör även emotionell research genom att ta del av drabbade människors berättelser i böcker, filmer och inlägg på sociala medier.

– Känslorna är viktiga och behövs för att kunna skapa ett djup och en nyanserad bild av människorna som befinner sig i den. Man måste ha mycket känslor om man vill engagera läsaren. Det måste handla om något och om du ska få läsaren att bry sig måste du ha empati.

I dagsläget ser omvärldsläget allt annat än ljust ut och därför har det blivit svårt att avsluta böckerna i något positivt. Trots det vill Jacob ändå skapa framtidstro och ingjuta hopp i läsaren genom att skildra människor som kämpar för att lösa problemen de ser, som bryr sig om varandra och som klarar svårigheterna de möter tillsammans.

Läs även:

Lämna ett svar