Makarna Ek tar över Rakstugan: “Behåller konceptet men med vår touch på det”

av Malin Rosén
Från vänster: Johan och Maria EK tillsammans med Helena Sandberg och Tobias Bergman framför Rakstugan.

Den 1 mars tar Johan och Maria Ek över den populära tapas-restaurangen Rakstugan i Mariefred. Rakstugan förblir nästan vad den är idag men med nya ägare, ny kock och nytt, utökat utbud. Paret driver även Stallarholmens Brygghus och kommer nu att servera både öl och snaps från brygghuset. 

Johan och Maria Ek bor i Stallarholmen och driver Stallarholmens Brygghus. Nu ska paret öppna sin första restaurang i Mariefred och spänningen är hög. Den 1 februari tar paret över nycklarna till restaurangen och under en månad ska de renovera och komma i ordning för att sedan öppna restaurangen den första mars. 

– Man blir svettig bara man tänker på det. Då tar vi över och kommer att börja göra förändringar i lokalen. Vi vill sätta vår prägel på restaurangen, men vi kommer att behålla namnet och konceptet med tapas. Vi kommer att sälja vår öl och sätta in sex tappkranar i baren där fyra av dem är våra öl och två är från svenska gästbryggerier. Vi kommer att försöka gynna små lokala bryggerier och se till att så många som möjligt får snurra runt på våra kranar, säger Johan.

Johan och Maria är goda vänner med restaurangens tidigare ägare, Helena Sandberg och Tobias Bergman, och när de en dag åt middag på Rakstugan kläcktes idén om ett övertagande.  

Bryggeribranschen är en tuff bransch och inflationen har medfört att priserna för tillverkning har gått upp rejält, med många bryggerier i konkurs som följd. Stallarholmens brygghus håller sig fortfarande ovanför vattenytan men enligt Johan behöver paret utöka sin verksamhet för att hålla den vid liv. 

– När vi var där och åt middag en dag frågade de varför vi inte tar över Rakstugan som de precis hade lagt ut för försäljning. Det var i september och nu är vi snart i mål och det känns jättekul, även om det har varit en lång startsträcka. Bryggeribranschen är ganska hårt sargad just nu. En flaska har gått upp 25 procent i kostnad och nu har man börjat att prata om bryggeridöden. Man behöver en restaurang tillsammans med ett bryggeri om man ska överleva, säger Johan.

Dock är det inte Stallarholmens brygghus som köper upp Rakstugan, utan det är endast Johan och Maria. Tanken var från början att de skulle starta en restaurang vid bryggeriet men Johan menar att det skulle kosta mycket pengar och eftersom det ligger vid Gesta gård i Stallarholmen, skulle det ta tid innan människor lär sig att hitta dit. 

Även restaurangbranschen har sina utmaningar just nu, men Johan tror att det kommer att gå bra och att högsäsongen kommer att ge dem vind i seglen. De har ingen tidigare erfarenhet av att driva en restaurang, men deras dotter är krögare och kommer hjälpa dem lite om det behövs. Dessutom har deras kock lång och gedigen erfarenhet av restaurangbranschen.

– Vi har haft turen att hitta en kille, Daniel, som bor här i Stallarholmen. Han är från Brasilien och har jobbat i bland annat Spanien och Nya Zeeland. Han är jätteduktig, säger Johan.

Lyckönskningarna har varit många och både Johan och Maria blev glatt överraskade över det varma mottagandet som nyheten har fått. Nu ser de fram emot att träffa alla gäster och hoppas att dessa kommer att tycka om deras små förändringar och det utökade utbudet. 

Läs även:

Lämna ett svar