
Konstnären Noodle Mikael Gustafsson har hus utanför Mariefred och arbetar bland annat med film- och scenrekvisita, skulptering och att skapa miniatyrer. Nyligen fångade den lilla Fiskhandeln i Mariefred hans intresse och efter åtta dagar blev det en diorama som är en testmodell för hans kommande serie på tio exemplar. Efter det kommer han att fortsätta med fler mariefredsfasader.

Idag driver Noodle Mikael bolaget Studio RacHell Post, som är specialiserat på udda och ofta lite skrämmande verk. Han eftersträvar oftast hyperrealism i sitt arbete och vill att betraktaren inte ska kunna avgöra om något är verkligt eller inte.
– Det är samma sak när jag jobbar med fantasivarelser; hud, muskler, senor, hår och detaljer ska se äkta ut, även om varelsen i sig inte kan vara äkta. För något år sedan skapade jag en död och bränd häxa till en filminspelning i Los Angeles. En bekant visade bilder på häxan för några brandmän och ambulansförare som var helt övertygade om att det var en riktigt kropp tills han berättade sanningen. Omedvetna gav de mig mitt bästa betyg någonsin, säger Noodle Mikael.

Det mystiska och oförklarliga har alltid intresserad Noodle. Ända sedan han var liten har myter och bra storys präglat hans liv och tillslut resulterade det i en egen bok som släpptes vid årsskiftet. Boken heter Studio RacHell Posts Udda Samling Volym I och innehåller nio olika berättelser om föremål ur hans egen samling.
– Det är döda älvor och hustomtar, kraniet från en vampyr som levde i 1400-talets Spanien och andra något makabra men vackra varelser. Boken utsågs till en av de två bästa böckerna 2022 av Radio P4, vilket gör mig högst ödmjuk.
Noodle Mikeal har även ett intresse för arkitektur, speciellt husfasader. Han kommer att bygga fler miniatyrer från Mariefred då staden är full av historia och vackra byggnader. Han hoppas att hans miniatyrer kan få fler att stanna upp och betrakta byggnaderna med nya ögon.
– Fiskhandeln är en sådan byggnad som ögat fastnar för. Den är enkel, men alla som känner till den skulle känna igen den direkt, även som miniatyr. Det gör att min hjärna direkt börjar tvinga benen att gå in i studion och börja bygga en miniatyr av den.

Fasaden med Fiskhandeln tog åtta dagar att skapa. För att få fram rätt strukturer och skala krävs mycket skissande och tester på alla detaljer innan han kan börja bygga. Den första test-modellen i en serie tar alltid längst tid att bygga. När Noodle Mikael är klar med den första har han en modell som han kan följa och då går allt mycket snabbare, men utvecklingsfasen är det mest spännande momentet.
– Arbetstiden som går åt att skapa en miniatyr är något många inte förstår. Det är inte alla som är bekanta med den här typen av arbete, och inte eller kostnaden. De flesta tvekar inte över att betala en snickare eller en bilmekaniker sin timpenning, men när vissa ska beställa en modell händer det ibland att min timersättning anses vara för hög. Även om det bara är hälften av vad en bilmekaniker debiterar och mina färdigheter har tagit mig 40 år att lära mig, så tror vissa att jag skulle ta mindre betalt för att jag tycker att det är kul, säger Noodle Mikael.
Efter att han la ut bilder på test-modellen av Fiskhandeln på sociala medier fick han mycket beröm och uppskattning för den och nu är det flera som har förbokat ett exemplar. Han ser fram emot att göra fler byggnader i Mariefred och hoppas att det bidrar till att vi uppskattar det vackra som finns runtomkring oss.