Åkers IF vill sänka trösklarna för att börja spela handboll

av Katrin Nilsson
Under de här passen kör man träning, men man spelar inga matcher.

För att uppmuntra rörelseglädje och komma bort från prestationskrav har Åkers IF startat grupper som tränar ”Hand the Ball”.
– Själva grejen är att det ska vara roligt. Det ska vara kul att röra på sig. Det behövs. Barn sitter stilla alldeles för mycket, säger Anna-Karin Wilmi, ordförande i Åkers IF.

Jasmin och Lovisa leder spelar själva handboll och leder ”Hand the Ball-träningen”. Foto: Privat

”Hand the Ball” är en träningsteknik som har utvecklats för att göra det roligt för alla att spela. Bollen man använder är grön och mjukare än en klassisk handboll. På den står också orden som präglar den här typen av träning. Det är ”tillsammans”, ”schysst”, ”glädje”, och ”respekt”. För alla som har lite dåliga erfarenheter av idrott kan den här träningen vara ett roligt sätt att komma tillbaka och hitta glädjen i att röra på sig. 

– Det är mer fokus på rörelseglädje och bollkontroll. Det är för att man ska öka barns rörelse överhuvudtaget. Man tar bort pressen att göra mål och prestera och vinna, utan det handlar snarare om att man klarar av att trixa själv, säger Anna-Karin.

Målsättningen med träningen är alltså att det ska vara roligt och att man ska se det positiva med att hålla en boll i handen. Det ska ge motivation och inspiration att fortsätta träna, förklarar Anna-Karin. 

– Prestation och resultat är inte det som står i centrum. Det är ett koncept för att komma igång. För barn idag leker inte på samma sätt som vi gjorde när jag var liten. Glädjen finns i att man kan röra sig. Det ligger hos en själv och man utvecklas i sin egen takt.

För att kunna sprida det här erbjuder Svenska Handbollförbundet löpande utbildningstillfällen inom ”Hand the Ball”. Tanken är att man ska få fler att vilja bli instruktörer och sprida kunskaperna om den här träningsformen. I Åker har ungdomarna som spelar handboll själva tagit initiativet till att bli instruktörer i ”Hand the ball”. Nu har Åkers IF precis startade kursen och det blir tio tillfällen. 

– Det är våra ungdomsledare, som själva spelar handboll, som styr. De har utbildat sig i ”Hand the Ball”. De är superduktiga. 

”Hand the Ball” är en träningsteknik som har utvecklats för att göra det roligt för alla att spela och röra på sig. Foto: privat
Anna-Karin Wilmi ordförande i Åkers IF. Foto: Katrin Nilsson

Under de här passen kör man träning, men man spelar inga matcher och man använder alltså en grön boll som är mjuk.

  Det är som en Street-handboll och det ska vara en symbol för positivt idrottsutövande. Det är som en vanlig handboll, men den är lätt att hålla i. Den studsar inte iväg så att den går att ha i alla åldersgrupper. Själva grejen är att det ska vara roligt och att det ska positivt och röra sig.

Just nu är man 18 deltagare, så vi kan ta in fler om det finns ett intresse. 

– Vi har 20 stycken utbildade ”Hand the ball-ledare”, så det finns ju bara möjligheter.

Läs även:

Lämna ett svar