Längtans kapell gästar Folkets hus i Åker

av Katrin Nilsson
Medlemmarna i ”Längtans kapell” har en bred bakgrund och kompletterar varandra. Foto: Magnus Lorentzson

Nu kan alla tangoälskare i Åker se fram mot en kväll med Anna Heikkinen och Längtans kapell. I föreställningen söker Anna sina finska rötter och sitt eget ”Sagoland”.

Anna ville genom den finska tangon hitta sina sverigefinska rötter och identitet. Hon har själv en pappa som kom till Sverige som barn efter andra världskriget. Hon började spela finsk tango och kunde relatera till texterna och hitta saker som påminde om berättelser från hennes pappa och faster när de kom hit. 

Anna Heikkinen själv har inte haft någon djup kontakt med sina finska rötter tidigare och har inte lärt sig finska. Under sin uppväxt i Bohuslän märktes inte hennes finska påbrå även om hon sa att hon var halvfinsk. Det var först för några år sedan som Anna upptäckte att det fanns ett annat begrepp och började kalla sig sverigefinsk. Längtan efter att komma närmare sina rötter gjorde också att hon började läsa finska.

Längtans kapell är gruppen som Anna spelar med. De bildades successivt. Från början var det bara Anna och dragspelaren Larisa Ljungkrona-Mönttinen som spelade tillsammans. Så småningom utvidgades de med Ida Gillner på saxofon och Leonor Palaazzo på cello och de bildade ”Längtans kapell”. 

Längtans Kapell. Foto: Magnus Lorentzson

När de framträdde och spelade finsk tango upptäckte Anna att det fanns många som kunde relatera till den här musiken. Därför ville Anna utveckla konceptet och göra en föreställning med både finsk tango och berättande. Så kom ”Sagolandet” till. 

”Satumaa” är titeln på den mest kända finska tangon. Översatt till svenska betyder det ”Sagolandet”. Alla som kommer och ser föreställningen har inte finsk bakgrund men blir ändå berörda av historien och de starka känslor den förmedlar. ”Sagolandet” är full av dramatik och känslor. Här skildras hopp, längtan, förälskelse, död och separation. 

I berättelsen använder Anna sina egna minnen och hon har också gjort intervjuer med släktingar. Dessutom har hon brev och dagboksanteckningar från andra världskriget. Historiens berättarjag är alltså barn till ett ensamkommande flyktingbarn så berättelsen kan också ge oss insikter om vår egen tid här idag. 

Medlemmarna i ”Längtans kapell” har en bred bakgrund och kompletterar varandra. Finska och svenska texter blandas med musiken från dragspel, saxofon och cello. 

I gruppen finns alltså Anna Heikkinen som både arbetat som sångerska och pedagog. Hon är också utbildad inom scenframställning och har gjort barnteater. 

Larisa Ljungkrona-Mönttinen spelar dragspel. Hon har blivit uppskattad för sitt unika sound och spelar gärna olika genrer. 

Ida Gillner spelar saxofon och är, förutom musiker, också scenkonstnär, kompositör och pedagog. Hon har spelat mycket musik på jiddish och är med i duon Ida&Louise, som tonsatt dikter av kvinnliga judiska poeter. 

Leonor Palaazzo som spelar cello är med i en barockensemble och en folkmusikduo. Hon har turnerat både i Sverige och internationellt. 

Nu turnerar de alltså med ”Sagolandet”, som är en på många sätt sorglig berättelse om krig, separation och förlust. Här har åskådaren dock också möjlighet att relatera till sina egna funderingar kring rötter, språk, historia och tillhörighet. 

 

Sagolandet

Anna Heikkinen – sång, berättelse

Larisa Ljungkrona-Mönttinen – dragspel, sång

Ida Gillner – sopransaxofon, sång

Leonor Palazzo – cello, sång


Datum: 2023-02-23

Tid: 18:00 – 19:00

Plats: Mötesplats Åker, Folkets hus

Fri entré: Ja

Läs även:

Lämna ett svar