Stort intresse för barngympagrupp i Enhörna

av Malin Rosén
Nathalie och hennes dotter Astrid, som också är med gympagruppen.

Den 15 januari startade Nathalie Fjällborg och Maria Uusimäki en gympagrupp för barn i Enhörna. När Nathalie insåg att det fanns ett stort intresse men saknades ledare bestämde hon sig för att starta en grupp tillsammans med Maria. När de annonserade starten blev de överrösta med intresseanmälningar och nu är de i full gång med en större grupp än de hade räknat med. 

Nathalie, 30, är född och uppvuxen i Enhörna. Hon bodde ett tag i Södertälje, men nu är hon tillbaka i Enhörna med sin man och deras två barn. Under hennes uppväxt var Enhörna IF mycket viktig för henne och en stor källa till gemenskap. Hennes mamma höll i barngympagruppen i många år och fortsatte med den en lång tid efter att Nathalie slutade som tonåring. 

När hon själv fick barn ville hon att hennes äldsta skulle ha en rolig aktivitet att se fram emot utanför förskolan. Av klubbchefen på Enhörna IF fick hon då veta att det fanns ett enormt intresse för en gympagrupp för barn, men inga ledare. Allt sker på ideell basis inom idrottsföreningen och därför krävs det ingen tidigare erfarenhet, bara att någon engagerar sig för aktiviteten. 

– Det är verkligen brist på barnaktiviteter här, men det är väldigt många som kommer så fort det dyker upp något, säger Nathalie.

Nathalie hoppas att fler föräldrar ska engagera sig som ledare.

Nathalie arbetar i vanliga fall med affärssystem inom IT. Innan hon startade barngymnastiken ville hon se hur livet skulle gå ihop med småbarn och ett nytt jobb efter föräldraledigheten. När hon insåg att det inte krävdes mer än två timmars planering och cirka tre timmar av henne varje söndag, blev fördelarna överhängande.

– Vi försöker få fler föräldrar att engagera sig. Vi får gå kurser genom föreningen för att man ska veta vad man ska göra och vad man ska tänka på. Det är inte alls mycket tid man behöver lägga på det. Tiden i gympasalen hade jag som förälder ändå gärna spenderat där med mina barn, så det är inte stor skillnad som gympalärare eller förälder.

Gruppen är för barn födda från 2018 till 2020 och när de väl gick ut med att gympagruppen skulle starta rasade det in intresseanmälningar. De märkte snabbt att intresset för både yngre och äldre grupper är stort men det krävs att fler engagerar sig. 

– Vi blev helt överrösta med intresseanmälningar och det kom in väldigt mycket på en gång. Nu är vi 18 barn trots av vi tänkte max 15 från början, säger Nathalie.

Både barnen och föräldrarna uppskattar gympan mycket. Det är sång, dans, lek och hinderbana och barnen får en trygg plats att gå till på fritiden. De får dessutom lära känna andra barn som de kanske inte hade träffat annars, menar Nathalie. 

– Trygghet utanför förskolan och skolan är något som är viktigt att bygga upp tidigt. Om barnen från början fyller sin fritid med bra saker, så förhindrar det risken att de hamnar i miljöer vi inte vill att de ska hamna i. Barn söker till gemenskap och trygghet och det är vi som föräldrar som ansvarar för att ge dem möjlighet att hitta det på bra sätt. Sen är det bara positivt om vi kan kombinera det med rörelseglädje, säger Nathalie. 

Om det rullar på och fungerar bra med Nathalies övriga liv kommer hon att fortsätta med barngympan så länge hennes barn tycker att det är roligt. Hennes förhoppning är att hon ska kunna starta en till gympagrupp för yngre barn och att fler föräldrar ska våga engagera sig så att fler gympagrupper ska kunna startas för de lite äldre barnen.

Läs även:

Lämna ett svar