Gustav Vasa äntrar teatertiljorna i sommar

av Katrin Nilsson
Kersti Olin ska regissera föreställningen om Gustav Vasa.

Gustav Vasa och städerskan Malin är två av de karaktärer man kommer att få möta i sommar på Callanderska gården.
– Pjäsen handlar om Gustav Vasa och jag har lyckats övertala författaren Tord Eng att få in en roll som är nutida. Det är en städerska som är med och kommenterar. Jag tänker att det blir roligt, berättar Kersti Olin som ska regissera föreställningen. 

På Gripsholms slott finns ett samtida porträtt av Gustav Vasa.

Pjäsens ”Gustav Vasa i Mariefred” är alltså skriven av Tord Eng. 

– Pjäsen handlar om Gustav Vasa i Mariefred. Han var en hel del här. 

Pjäsen har tre scener där man gör nedslag i olika tider. Första scenen utspelar sig innan Gustav blev kung. Han är på kartusianerklostret och besöker den gamla ärkebiskopen Jakob Ulfsson. I den andra scenen sätter Gustav Vasa skräck i alla när han åter kommer till klostret efter att han har blivit kung. Slutligen i den tredje delen av pjäsen har han regerat i ett tiotal år, byggt Gripsholms slott och han jobbar nu bland annat med sitt eftermäle.

– Gustav var duktig på att styra och ställa med vad folk tyckte och tänkte. Här bestämmer han vilket rykte han ska ha när han har dött, berättar Tord.

I pjäsen träffar han biskopen Peder Svart på sitt arbetsrum. Gustav Vasa ber Peder Svart att skriva en berättelse om sitt liv. Det finns också bevarat en samtida levnadsteckning över Gustav Vasa, skriven av Peder Svart. 

– Det är därifrån vi har berättelserna om vad Gustav Vasa gjorde i Dalarna och så vidare. Gustav Vasa var ett PR-geni. Han skapade en egen bild av historien och var mycket skicklig, betonar Tord Eng.

Tord Eng har skrivit ”Gustav Vasa i Mariefred”.

Just nu är man i inledningsfasen av arbetet med föreställningen om Gustav Vasa. Det är hembygdsföreningen i Mariefred som fått bidrag till att sätta upp pjäsen och den kommer att spelas på Callanderska. Dessutom blir det eventuellt föreställningar på Gripsholms slott, men det är inte klart. 

Kersti Olin ser fram emot att regissera pjäsen. Hon tänker att det blir en rolig föreställning. 

– Jag vill att det ska vara komiskt och underhållande. Nu när vi har en nutida roll, en städerska som är med och kommenterar, får man den där spännande motsättningen mellan nutid och dåtid. 

Kersti Olin har en lång bakgrund inom teatern, som framför allt regissör. Bland annat har hon regisserat Mariefredsrevyn i många år. Sedan har hon även satt upp dramer som ”Vem är rädd för Virginia Wolf” och ”Doktor Glas”. 

– Jag tycker att det är väldigt kul att arbeta med amatörer. Det är roligt att få dem att bli så bra som möjligt. Därifrån får jag min drivkraft. De upptäcker ofta grejer som de inte trodde att de kunde. 

Kersti tänker att gården på Callanderska blir en bra spelplats.

Hon tycker också att det är en speciell charm att människor kan upptäcka nya sidor hos sig själva och sina grannar. 

– När man tänker på teater och revyer tycker jag att det är fantastiskt, att till exempel den som sitter i kassan på Ica plötsligt får på sig plymer och paljetter och blir någon helt annan.

Föreställningen ”Gustav Vasa i Mariefred” kommer att ha premiär i samband med 500-årsresans Mariefredsdag 12 augusti. Exakta speldatum är ännu inte klara. 

Läs även:

Lämna ett svar